sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Galljamov: Sodan ideologiaa kannattaa 10 % venäläisistä

Politologi Abbas Galljamovin mukaan venäläisistä vain 10 % on sodan aattellisia kannattajia, kertoo Telegram-kanava Mozhem objasnit. Putinia on tilanteesta riippuen tukenut yli puolet kansalaisista, mutta kannatus hupenee köyhtymisen ja sotilaallisten epäonnistumisten seurauksena.

Galljamov jakaa venäläisten suhtautumisen vallanpitäjiin kuuteen ryhmään. Putinin eriasteisia vastustajia on noin kolmasosa:

  • Hallinnon ja sodan johdonmukaiset vastustajat (noin 8 %)
  • "Opposition perifieria": demokraattiset ajattelevat kansalaiset, jotka ovat tyytymättömiä sotaan, mutta pelkäävät vastustaa sitä avoimesti (15 %)
  • "Puolioppositio": he ovat tyytymättömiä hallinnon ja elämän laatuun, mutta eivät aattellisesti vastusta järjestelmää (10 %).

 Putinille lojaaleja ja häntä yleensä tukevia on noin 40 %:

  • Aggressiiviset antiliberaalit, jotka  muodostavat Putinin ja Venäjän hyökkäyssodan kannatuksen vakaan ytimen (noin 10 %)
  • "Vallan periferia": ihmiset, jotka hyväksyvät yleisesti Kremlin retoriikan, mutta ovat tyytymättömiä sortotoimiin (20 %). Heissä piilee muutoksen siemen.
  • "Puolilojalistit": he tukevat niitä, joilla on valtaa, mutta tietyissä olosuhteissa he voivat heilahtaa kohti oppositiota (10 %).

Neljäsosa väestöstä on epäpoliittista ja sympatioissaan epävakaata. He ovat tukeneet hyökkäystä Ukrainaan aggressiivisen propagandan vaikutuksesta. Heidän kiinnostuksensa sotaa kohtaan on kuitenkin nopeasti hiipumassa, ja elämän laatu miellyttää heitä yhä vähemmän.

Sota ja sortotoimet ovat laajentaneet Putinin kannatusta, mutta muutos on väliaikainen. Kyvyttömyys saavuttaa voittoja Ukrainassa syövyttää järjestelmän tukea, arvioi politologi.

Abbas Galljamov on poliitiikan tutkija ja tarkkailija, joka on työskennellyt muun muassa Putinin puheiden kirjoittajana ja Bashkirian tasavallan presidentin hallinnossa. Venäjän vallanpitäjät ovat julistaneet hänet "ulkomaiseksi agentiksi".

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti