tiistai 21. helmikuuta 2023

Rosstat järjesti Putinille "talousihmeen"

Venäjän tilastokeskus Rosstat järjesti Putinille "talousihmeen" päivää ennen presidentin puhetta, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Venäjän bruttokansantuote laski sen mukaan viime vuonna vain 2,1 %, mikä alittaa optimistisimmatkin ennusteet.

Länsimaiset pankit ennustivat Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisinä kuukausina maan bruttokansantuotteen laskevan ennätysmäiset 8-12 %. Venäjän talouskehitysministeriön ennuste oli huhtikuussa -7,8 %, mutta myöhemmin arviota parannettiin -4,2 prosenttiin. Valtionvarainministeri Anton Siluanov arvioi joulukuussa BKT:n laskuksi 2,9 %, ja Putin ilmoitti tammikuussa, että Venäjän talous oli heikentynyt 2,5 %.

Rosstatin maanantaina ilmoittama luku on 0,4 prosenttiyksikköä parempi kuin presidentin ilmoittama tieto. Sitä voidaan verrata koronavuoteen 2020, jolloin Venäjän talous laski 2,7 %.

Venäjän talouden tilastot alkoivat parantua viime vuoden lopussa, jolloin useita indikaattoreita tarkistettiin jälkikäteen, sanoo Tsentrokredit-pankin ekonomisti Jevgeni Suvorov. Joulukuussa Rosstat arvioi esimerkiksi maatalouden kasvuksi 4,7 %, mutta "tarkennuksen" jälkeen luvuksi saatiin 10,4 %. Maataloussektorin viime vuoden lopputulos 10,2 % nosti BKT:tä 0,2-0,3 prosenttiyksikköä, arvioi Suvorov. 

Loka-marraskuussa Rosstat raportoi salaperäisestä "rakennusbuumista". Rakentamisen määrä oli sen mukaan noussut Venäjällä 8,7-9,6 %, vaikka asuntorakentaminen väheni. Suvorovin mukaan tilastokeskus oli ilmeisesti saanut tehtäväkseen kertoa enintään 2,5 prosentin laskusta, mutta se on onnistunut ylittämään suunnitelman.

Rakentaminen ja maatalous ovat Rosstatin mukaan tärkeimmät BKT:tä parantaneet toimialat. Voimakkaasti kasvoi myös turvallisuussektori (+4,1 %), joka käsittää armeijan ja Venäjän hyökkäyssodan takia kolmessa vuorossa toimivat asetehtaat. Laskua tapahtui eniten (-12,7 %) tukku- ja vähittäiskaupassa.

Rosstatin julkaisemat luvut ovat "hyvä tulos", mutta "se kaikki on jo mennyttä", sanoo sijoitusyhtiö Loko-Investin johtaja Dmitri Polevoi: "Oikeasti tärkeää on tulevaisuus, mutta syitä talouden elpymiseen on vähän." Polevoin mukaan Venäjän BKT jatkaa laskuaan vuonna 2023, ja lievimmässä skenaariossa se pienenee vielä 1-2 %.

Bloomberg Economics ennustaa Venäjälle asetettujen talouspakotteiden aiheuttavan vuoteen 2026 mennessä 190 miljardin dollarin menetykset. Venäjän keskuspankin entisen varapuheenjohtajan Oleg Vjuginin mukaan pakotteiden vaikutus on pitkäkestoinen, eikä prosessi ole vielä ohi: "Uusi pakotteita tulee yhä enemmän ja enemmän."

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti