maanantai 13. helmikuuta 2023

Rajavartijat kuulustelevat Venäjälle palaavia

Venäläiset rajavartijat ovat alkaneet kuulustella maahan palaavia miehiä, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Venäjältä pitempään poissa olleilta kysellään heidän yhteyksistään oppositioon, ja samalla tarkastetaan myös puhelimet.

Telegram-kanava Vojennyi ombudsmen kertoo Moskovassa Vnukovon lentokentällä kolmen tunnin ajan kuulustellusta miehestä. FSB:n rajavartioita kiinnostivat hänen ulkomaille matkustamisensa syyt sekä mahdolliset yhteydet Venäjän oppositioon. Vastaavista kuulusteluista on tammikuun alusta lähtien kerrottu myös Domodedovosta ja Pietarin Pulkovon lentokentältä.

Rajavartijat kutsuvat kuulusteluja "keskusteluiksi", eikä niistä tehdä pöytäkirjoja. Miehiltä tarkastetaan puhelimet, ja FSB:n työntekijät tutustuvat valokuviin, selainhistoriaan, viesteihin ja asetuksiin. Kuulusteltujen mukaan tarkastukset koskevat Venäjältä 4-5 kuukautta poissa olleita.

Telegram-kanavan mukaan rajavartijoilla on oikeus pidättää ja tarkastaa ainoastaan henkilöitä, joita epäillään valtionrajaa koskevien sääntöjen rikkomisesta. Pitkälliset kuulustelut ja puhelimen sisällön tutkiminen eivät lain mukaan ole mahdollisia ilman pidätystä, ja niistä on tehtävä pöytäkirja.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti