lauantai 29. lokakuuta 2022

Venäjällä kielletään kertomasta Stalinin vainoista

Viranomaiset ovat kieltäneet Stalinin vainoista kertovan näyttelyn ja luennon, kertoo verkkolehti The Insider. Ne oli tarkoitus järjestää Uralilla sijaitsevan Permin kaupunginkirjastossa lokakuun lopussa.

1930-1950-lukujen poliittisista vainoista kertova näyttely ja luento peruttiin viikkoa ennen näyttelyn alkua. Järjestäjänä toimineen Historiallisen muistin keskuksen johtajan Aleksandr Tshernyshevin mukaan kirjaston johtajalle "soitettiin ylhäältä käsin ja käskettiin poistamaan kaikki tapahtumat".

Tshernyshev uskoo, että näyttelyn kieltäminen liittyy ihmisoikeusjärjestö Memorialin lakkauttamiseen. Järjestö on laatinut vainoista kertovia näyttelyjä, mutta niiden järjestäjänä toimii Historiallisen muistin keskus. Myös keskuksen Internet-sivusto on aikaisemmin kuulunut Memorialille.

Permin kaupungin kulttuuriosasto väittää, että näyttelyn peruuntuminen on Historiallisen muistin keskuksen syytä, koska se ei noudattanut kaikkia vaadittavia muodollisuuksia.

Venäjällä vietetään sunnuntaina poliittisten vainojen uhrien muistopäivää. Moskovassa uhrien muistomerkille laskettiin lauantaina kukkia, mutta Pietarissa poliisi oli eristänyt muistokiven, kertoo Telegram-kanava Sota. Kazanissa viranomaiset olivat pitkästä aikaa sallineet sunnuntain muistotilaisuuden, mutta lauantaina paikalla alkoikin viemäriremontti.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti