keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Prigozhinin ja Kadyrovin asema vahvistuu

Jevgeni Prigozhinin ja Ramzan Kadyrovin vaikutusvalta Putinin kasvaa, kertoo Telegram-kanava Vjorstka. Molemmat ovat arvostelleet tapaa, jolla Venäjä käy sotaa Ukrainassa.

The Washington Postin tietojen mukaan yksityisarmeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on arvostellut Venäjän sodanjohtoa ja taktiikkaa presidentti Putinin kanssa käymässään keskustelussa. Amerikkalaiset virkamieslähteet kertovat Prigozhinin kasvavasta vaikutusvallasta ja Venäjän puolustusministeriön johdon aseman heikkenemisestä.

"Sota on antanut Prigozhinille paremmat mahdollisuudet päästä Putinin luokse kuin koskaan aikaisemmin", sanoo George Washingtonin yliopiston Venäjän ja Euraasian tutkimusinstituutin johtaja Marlene Laruelle. Hänen mielestään Prigozhinin kaltaisten ihmisten nostaminen etualalle kertoo "järjestelmän stressitilasta".

Vjorstka on aikaisemmin kirjoittanut Putinin kuuntelevan tarkkaan Wagnerin johtajan näkemyksiä. Venäjän presidentti arvostaa erityisesti Prigozhinin henkilökohtaista panosta vankien värväämisessä maan Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan.

Vjorstkan lähteiden mukaan Putin pyrkii nyt kenraalien sijasta kuuntelemaan ihmisiä, jotka ovat alempana komentoketjussa, mutta "suoraan mukana" sodankäynnissä. Heidän joukossaan on Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov, joka on yhdessä Prigozhinin kanssa arvostellut Venäjän sodanjohtoa ja lobannut Tulan alueen kuvernööriä Aleksei Djuminia puolustusministeriön johtoon.

Kadyrovin ylentäminen kenraalieverstiksi pian sen jälkeen, kun hän alkoi julkisesti arvostella armeijan päälliköitä, osoittaa että Kreml on asettunut hänen puolelleen kiistassa puolustusministeriön johdon kanssa, sanovat Vjorstkan keskustelukumppanit.

Kadyrov jatkaa edelleen Venäjän armeijan sodankäynnin arvostelemista. Tiistaina hän ilmoitti, että Venäjä "vastaa heikosti" Ukrainan asevoimien pommituksiin. Kadyrovin mielestä vastauksena Venäjän alueiden tulitukseen Ukrainan kaupungit tulee "pyyhkiä pois maan päältä".

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti