keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Joko kirjaroviot palavat?

Karjalan tasavallan kansallismuseo on perunut Vasko Luukkosen kuvaromaanin julkaisutilaisuuden, kertoo Telegram-kanava From Karelia with freedom. Museon johtaja ilmoitti asiasta taiteilijalle tilaisuutta edeltäneenä päivänä kulttuuriministeri Aleksei Lesoseen viitaten. Museossa asiaa selitetään "teknisillä syillä".

Vasko Luukkosen kuvaromaani Eho nad jagelem ("Kaiku jäkälän yllä") kertoo karjalaisten kansannoususta vuosina 1921-1922. Siihen osallistui myös taiteilijan isoisä, joka on yksi kirjan sankareista.

Romaanin kuvitusta esiteltiin kansallismuseossa viime vuoden lopulla. Tuolloin yksi kävijöistä, duuman edustajan avustaja, vaati syyttäjää nostamaan oikeusjutun näyttelyn järjestäjiä vastaan. Hänen mukaansa "karjalaisten rosvojen, separatistien ja terroristien toimet esitetään oikeutettuna taisteluna, ja neuvostovallan edustajien toimet kapinan kukistamiseksi näyttävät perusteettomalta sorrolta ja kohtuuttoman väkivallan käytöltä". Tasavallan syyttäjänvirasto ei tuolloin reagoinut ilmiantoon.

Luukkonen on työskennellyt Karjalan kirjakustantamoissa yli 30 vuotta ja kuvittanut yli 70 kirjaa. Hän on Karjalan taiteilijaliiton jäsen ja tunnettu Venäjän lisäksi myös ulkomailla.

PS: Kansalaisjärjestö Kalevan perintö järjesti kirjan julkistamistilaisuuden myöhemmin seuraavalla viikolla. Tilaisuutta ei juurikaan mainostettu etukäteen, jottei kävisi kuten edellisellä kerralla.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti