sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Syyttäjä totesi liikekannallepanoon vastaamisen vapaaehtoiseksi

Venäjällä on kumottu ensimmäinen liikekannallepanosta kieltäytymisestä nostettu syyte, kertovat talouslehti Kommersant ja uutissivusto Meduza. Kutsuntamääräykseen vastaamatta jättämisestä voidaan syyttää vain 18-27-vuotiaita varusmiehiä.

32-vuotias penzalaismies sai tutkinnan mukaan kahdesti määräyksen tulla kutsuntatoimistoon, mutta kieltäytyi "vailla hyviä syitä ja perusteita". Mies pidätettiin ja häntä vastaan nostettiin syyte kutsuntojen välttelystä Venäjän rikoslain 328. pykälän mukaisesti.

Penzan alueen syyttäjänvirasto on todennut miestä vastaan nostetun syytteen aiheettomaksi. Venäjän korkeimman oikeuden vuonna 2008 tekemän päätöksen mukaan kyseinen lainkohta koskee vain 18-27-vuotiaita miehiä, jotka kutsutaan säännölliseen varusmiespalvelukseen. Penzalaista koskeva syyte hylättiin, ja hän on oikeutettu korvaukseen 48 tunnin pidätyksestä.

Netissä todetaan, että liikekannallepanoa koskevasta kutsusta voi siis kieltäytyä ilman seurauksia. Enää on kysymys vain siitä, onko ihminen tarpeeksi tyhmä lähteäkseen sotimaan. Business FM:n mukaan asiasta ollaan perillä myös Venäjän liittokokouksessa, joka on tunnetusti nopea lainsäätäjä. Asiantuntija arvioi, että vastaava pykälä ilmestyy rikoslakiin mitä pikimmin.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti