keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Ortodoksikirkon merkitys vähenee

Venäjän ortodoksisen kirkon vaikutus yhteiskuntaan on vähentynyt, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Valtiollisen tutkimuslaitos Vtsiomin kyselyn mukaan 9 % venäläisistä pitää kirkon vaikutusta omaan elämäänsä voimakkaana, kun vuonna 2010 luku oli 15 %. Yli puolet on sitä mieltä, että kirkko ei vaikuta heidän elämäänsä käytännössä lainkaan.

Valtion propagandan ja sodanlietsonnan välineeksi antautuneen ortodoksikirkon vaikutusvalta on vähentynyt jopa uskonnollisten ihmisten keskuudessa. Analyytikon mielestä tämä on hämmästyttävää, koska vielä vähän aikaa sitten kirkon asema vaikutti järkähtämättömältä.

Kyselyn mukaan luottamusta ortodoksikirkkoon vähentää sen sekaantuminen yhteiskuntaelämään ja valtion politiikkaan. Kolmasosa venäläisistä pitää kirkon toimintaa näillä aloilla sopimattomana, ja lisäksi 45 % on sitä mieltä, että kirkon tulisi pyrkiä vaikuttamaan vain yhteiskunnan moraaliin.

Luottamusta ortodoksikirkkoon heikentää myös sen armeijaa ja turvallisuuspalveluja muistuttava suljettu ja läpinäkymätön organisaatio, arvioi analyytikko. 53 % kyselyyn vastaajista ei osaa edes sanoa, miten kirkko voisi parantaa toimintaansa. Joka viides vastaaja uskoo voivansa olla kristitty ilman kirkkoa.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti