lauantai 8. lokakuuta 2022

"Sillan räjäytys on sodan lopullinen käännekohta", väittää politologi

Krimin sillan räjäyttäminen on Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan lopullinen käännekohta, väittää Telegram-kanava Mozhem objasnit. Politologi Abbas Galljamovin mukaan Venäjä on hävinnyt sodan, ja Putinin yritykset jatkaa hyökkäystä johtavat vallankumoukseen. Suomennamme Galljamovin koko kolumnin:

"Näyttää siltä, että on jo kaikki syyt uskoa Venäjän hävinneen sodan. Sodankäynnin jatkaminen ainoastaan heikentää sen strategista asemaa: nielee resursseja, heikentää taloutta ja katkeroittaa väestöä. On pakko myöntää tappio, solmia rauhansopimus ja ryhtyä jälleenrakentamaan maata. Putin ei tähän pysty, joten jonkun muun on se tehtävä. Putinin korvaaminen on järjestelmän edun mukaista, koska sodan pitkittäminen johtaa lopulta vallankumoukseen, joka tuhoaa tämän järjestelmän."

"Venäjän eliitti on periaatteessa jo ymmärtänyt, että sen intressit ovat täysin erilaiset kuin Putinin. Kun presidentti ei voi voittaa, hän vain pitkittää sotaa. Eliitin pääosan etujen mukaista on sodan mahdollisimman nopea päättyminen. Toistaiseksi establishmentti ei ole kuitenkaan tehnyt mitään. Venäjällä on syntynyt tilanne, jossa kaikki odottavat toisiltaan ensimmäistä askelta."

"Hallitseva luokka on jähmettynyt odottamaan romahdusta. Sen laadusta ei kuitenkaan vielä ole tietoa: nouseeko kansa polttamaan herraskartanoita, kääntävätkö sotilaat pistimensä kohti Kremliä, tapahtuuko ydinsota, alkavatko kansalliset tasavallat irtautua, vai tapahtuuko kaikki tämä samanaikaisesti. Kansa ei toistaiseksi myöskään halua toimia, vaan kirjoittaa somessa: 'Eikö hänen rinnaltaan tosiaan löydy ketään, joka ukon kolauttaisi'."

"Ehkäpä juuri Krimin sillan räjäyttämisestä tulee sysäys toimintaan. Jos Putin ei löydä vastausta Ukrainalle, tästä voi tulla syy vaikean keskustelun aloittamiseen: 'No niin isäsemme, etkö tiedä mitä tehdä? Emme tiedä mekään. Mutta jotain on tehtävä. Sillä aikaa kun me istumme huokailemassa, ukrainalaiset toimivat...'"

"Mitä Putin voi nyt tehdä? Pommittaa Kiovan keskustaa? Se ei muuta mitään. Venäjä pommittaa Ukrainan kaupunkeja joka yö, se ei ole uutinen. Pitäisikö käyttää ydinaseita? Se olisi selvästi huono vaihtoehto. Miksi juuri sillan takia, eikä esimerkiksi Belgorodin alueen tulituksen takia? Miksi silta on tärkeämpi? Siellä kuolee ihmisiä, mutta täällä ei kerrota kenenkään loukkaantuneen. Sillan räjäyttämisen esittäminen eksistentiaalisena uhkana ei onnistu. Zelenskyi sanoi eilisessä BBC:n haastattelussa selvästi: emme ylitä rajojamme, mutta mitä Putinille tapahtuu, se ei ole meidän asiamme, päättäkööt venäläiset itse. Venäjän presidentti voi tietysti pitää vielä yhden luennon kolonialismin historiasta, mutta se ei taatusti tee kehenkään vaikutusta. Jo viime kerralla häntä kuunneltiin ärsyyntymistä huonosti salaten..."

"Eli miten se Vysotski oikein lauloikaan: 'Ei, pojat, kaikki on väärin. Kaikki on väärin, pojat.'"

Venäjän uutiset täsmentää, että viranomaisten mukaan siltaiskussa kuoli kolme ihmistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti