tiistai 18. lokakuuta 2022

"Erikoisoperaatiota" selitettiin "urhoollisuuden oppitunnilla"

Venäjän kouluissa pidettiin maanantaina "urhoollisuuden oppitunti", kertoo talouslehti Kommersant. Opetus- ja puolustusministeriöiden suositusten mukaisesti järjestetyllä tunnilla koululaisille annettiin esimerkkejä sankaruudesta ja uhrautumisesta. Lapset oppivat myös, että "Yhdysvallat, Britannia ja heidän liittolaisensa ovat tehneet Ukrainasta anti-Venäjän tuhotakseen koko slaavilaisen maailman". Tuntisunnitelman tekijät antoivat lopuksi "demilitarisoinnin" ja "denatsifikaation" määritelmät.

Opettajat olivat saaneet tuntisuunnitelman viime viikon lopulla. Sen mukaan oppitunnin tarkoituksena oli antaa koululaisille "esimerkkejä Isänmaan puolustajien eri sukupolvien sankaruudesta ja urhoollisuudesta sekä tukea sotilaallisen erikoisoperaation osanottajia ja taistelukoulutusta saavia mobilisoituja sotilaita".

Oppitunnin aluksi opettajien piti kertoa Neuvostoliiton suuresta isänmaallisesta sodasta. Sen jälkeen oli tarkoitus selittää, että Venäjän hyökkäyssodan syynä on "natsismin elpyminen Ukrainassa". Tuntisunnitelman mukaan "Ukrainan ideologia on rakennettu itsenäisyyden ensi päivistä lähtien ukrainalaisen natsismin perustalle. Muussa tapauksessa olisi ollut mahdotonta katkaista perinteisiä siteitä Venäjään ja repäistä Ukraina irti venäläisestä sivilisaatiosta ja kulttuurista." Tekijöiden mukaan "Yhdysvallat, Britannia ja heidän liittolaisensa ovat luoneet Ukrainasta anti-Venäjän meidän maamme ja koko slaavilaisen maailman tuhoamiseksi". Tekstissä korostetaan, että presidentti Putin "on toistuvasti ehdottanut Yhdysvalloille ja kollektiiviselle lännelle sopimusta Venäjän turvallisuuden takaamisesta". Mutta koska näin ei ole tapahtunut, "meidän on pakko huolehtia turvallisuutemme takaamisesta toisella tavalla".

Oppimateriaaleissa nimetään erikoisoperaation toteuttamisen "edellytykset". Niistä ensimmäinen on "Ukrainan asevoimien valmistautuminen hyökkäykseen Donbasia vastaan maaliskuun 2022 alussa" (kuvitettu dioilla, joissa hyökkäysten nuolet on piirretty Donetskiin ja Luhanskiin sekä Donin Rostoviin ja Kertshiin). Toinen on "amerikkalaisten biolaboratorioiden toiminta Ukrainassa" ja kolmas "Kiovan hallinnon pyrkimys luoda uudelleen ydinasepotentiaali". Sen jälkeen opettajien piti lainata Putinin lausuntoja erikoisoperaation tavoitteista ja selittää koululaisille sanojen "demilitarisointi" ja "denatsifikaatio" merkitykset.

"Demilitarisoinnin" tarkoitus on "laillisesti turvata Ukrainan asema puolueettomana valtiona, jonka alueelle ei sijoiteta Naton asevoimia, eikä Ukraina itse pyri liittymään tähän liittoumaan". "Denatsifikaatio" on puolestaan "joukko toimenpiteitä sellaisten alueiden kuten politiikan, talouden, kulttuurin, koulutuksen ja oikeuslaitoksen puhdistamiseksi natsi-ideologian vaikutuksesta". Vielä yksi edellytys on "kaikkien Ukrainan parlamentin yleisinhimillisiin arvoihin kohdistuvien syrjivien lakien poistaminen (liittyen muun muassa venäjän kieleen, venäläiseen kulttuuriin ja Venäjän kansoihin)".

Tuntisuunnitelmassa on edelleen kertomus venäläisten sotilaiden "ammattimaisuudesta ja uhrautuvaisuudesta". Lapset saivat tietää, että vanhempi luutnantti Nurmagomed Gadzhimagomedov "räjäytti itsensä ja hänet ympäröineet ukrainalaisnatsit viimeisellä kranaatillaan". Yliluutnantti Maksim Peskov heittäytyi Popasnajan lähellä kranaatin päälle pelastaakseen muun ryhmän kuolemalta. Opettajaa kehotetaan sanomaan, että "nykyajan Sankarit nousevat samaan riviin kuin isoisänsä, jotka puolustivat Isänmaataan suuressa isänmaallisessa sodassa. Heidän urotyönsä jäävät ikuisesti armeijamme voittojen historiaan."

Oppitunnin lopuksi koululaiset pääsivät osallistumaan "Kirje sotilaalle" -kampanjaan. Tuntiaineistossa on ohjeet miten sotilasta tervehditään, miten esittäydytään ja miten ilmaistaan kiitollisuutta. Samaan aikaan koululaisia kielletään ilmoittamasta kotiosoitettaan, puhelinnumeroaan ja sähköpostiosoitettaan.

Opetusministeriön mukaan "isänmaallisuusoppitunteja" on pidetty kaikilla Venäjän alueilla viime keväästä lähtien. Niiden toteutusta koskevat didaktiset ohjeet on laadittu yhteistyössä Venäjän koulutusakatemian historioitsija- ja asiantuntijaryhmien kanssa. Asiantuntijat ovat ottaneet ohjeita laatiessaan huomioon lasten iän. "Urhollisuuden oppitunnin" laatimiseen ovat osallistuneet aktiivisesti myös puolustusministeriön ekspertit.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti