perjantai 28. lokakuuta 2022

Uss yritetään saada Venäjälle vanhalla tempulla

Venäjä kokeilee vanhaa temppua saadaksen Artjom Ussin pois lännen viranomaisten käsistä, kertoo valkovenäläinen oppositiokanava Belsat. Italiassa pidätetty Krasnojarskin aluepiirin kuvernöörin poika on nyt etsintäkuulutettu myös Venäjällä.

Yhdysvallat syyttää Italian viranomaisten pidättämää Krasnojarskin kuvernöörin poikaa Artjom Ussia rahanpesusta ja Venäjän vastaisten pakotteiden rikkomisesta. Amerikkalaiset ovat vaatineet italialaisia luovuttamaan Ussin Yhdysvaltoihin tuomittavaksi. Sittemmin häntä vastaan on nostettu syyte rahanpesusta myös Moskovassa, mikä antaa Venäjän viranomaisille mahdollisuuden esittää oman luovutuspyyntönsä. Venäjällä Ussia odottaisi huomattavasti lievempi rangaistus kuin Yhdysvalloissa.

Asiantuntijoiden mukaan venäläiset yrittävät pelastaa Ussin joutumasta Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n käsiin. Transparency International Russian johtajan Ilja Shumanovin mukaan kyseessä on jo aikaisemmin käytetty menetelmä: "Kun salaisuuksia tunteva venäläinen jää kiinni rikoksesta ja hänet pidätetään ulkomailla, Venäjällä nostetaan heti mahdollisimman samankaltainen rikosjuttu. Tämän jälkeen viranomaiset vaativat rikollisen luovuttamista kotiin Venäjälle tuomittavaksi, ja muodollisesti heillä on siihen perusteet."

Venäläisten Ussia vastaan nostamasta syytteestä voi saada vain ehdollista vankeutta. Viime vuonna kyseisen rikoslain pykälän perusteella tuomittiin kaksi henkilöä. Todennäköisyys, että Uss luovutettaisiin nykyisessä tilanteessa Venäjälle, on kuitenkin lähellä nollaa, toteaa Shumanov. Kuvernööri Aleksandr Uss, Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ja Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova ovat lisäksi jo etukäteen julistaneet pidätyksen perusteettomaksi.

40-vuotias Artjom Uss on toiminut vuodesta 2014 lähtien kiinteistö- ja finanssialalla. Hän omistaa "pienen hiilikaivoksen" Siperiassa ja kaksi hotellia Sardinian saarella.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti