sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Venäjä menettää asemansa johtavana energianviejänä

Venäjän fossiilisten polttoaineiden vienti ei enää koskaan palaa vuoden 2021 tasolle, kerrotaan Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n World Energy Outlook -raportissa. Hyökkäys Ukrainaan on johtanut maailman energiakaupan uudelleenjärjestelyyn, joka heikentää merkittävästi Venäjän asemaa energianviejänä.

IEA:n aikaisemmissa skenaarioissa Venäjän merkityksen Euroopan energiantuottajana uskottiin asteittain vähenevän, mutta nyt muutos on tapahtunut nopeammin kuin kukaan olisi uskonut. Venäjän vienti suuntautuu jatkossa enemmän Aasiaan, mutta se ei pysty löytämään markkinoita kaikelle aiemmin Eurooppaan viedylle energialle. Erityisen haastavaa tulee olemaan maakaasun vienti Kiinaan, jossa kysynnän vuosittainen kasvu hidastuu vuoteen 2030 mennessä 12 prosentista kahteen prosenttiin.

Tämän seurauksena Venäjän päivittäinen öljyntuotanto on vuonna 2025 kaksi miljoonaa tynnyriä pienempi kuin vuonna 2021. Kaasun tuotanto laskee 200 miljardia kuutiometriä. Pidemmän aikavälin näkymiä heikentää kysynnän epävarmuus sekä kansainvälisen pääoman ja teknologian rajoitettu saatavuus öljy- ja kaasukenttien sekä LNG-hankkeiden kehittämiseen. Venäjän osuus kansainvälisestä öljyn ja kaasun kaupasta putoaa raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä puoleen entisestä. 

Yksi Venäjän hyökkäyssodan seurauksista on maakaasun kysynnän kasvun pysähtyminen. Energiamarkkinat ja energiapolitiikka ovat muuttuneet useiden vuosikymmenien ajaksi. Taloudelliset perusteet puhtaiden energiaratkaisujen löytämiseksi ovat entistä vahvempia, samoin kuin energian toimitusvarmuudesta huolehtiminen. IEA:n arvion mukaan ilmasto- ja taloussyiden yhteen sovittaminen vie energia-alan kehitystä kohti parempaa tulevaisuutta.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti