lauantai 4. maaliskuuta 2023

Wagner perusti nuorisojaoston

Pietariin on perustettu yksityisarmeija Wagnerin nuorisokerho, kertoo verkkolehti Bumaga. Toimittaja kävi sen kokouksessa, jossa kommandomies kertoi yliluonnollisista kyvyistä ja delta-aalloista. Kerhoa johtaa entinen liberaalidemokraattien nuorisopoliitikko.

Pietariin viime syksynä perustetussa Wagner-keskuksessa on tämän vuoden alussa avattu Wagnerjonok ("Pikkuwagnerilainen") -niminen nuortenkerho. Se järjestää nuorille tapaamisia kansanedustajien ja turvallisuusviranomaisten kanssa sekä tarjoaa mahdollisuuden leikkiä droonisimulaattorilla. Kerhon perustajat aikovat opettaa koululaisia ja opiskelijoita "rakastamaan isänmaataan".

V kontakte -yhteisöpalvelussa toimivaan Wagnerjonok-ryhmään kuuluu 310 käyttäjää. Sen kohdeyleisö ovat järjestäjien mukaan 16-25-vuotiaat nuoret. Neljä kuukautta sitten avattu Wagner-keskuksen rakennus on sen sijaan edelleen lähes tyhjillään. Bumagan haastatteleman työntekijän mukaan toimintaa on lähinnä paperilla, mutta nyt teini-ikäisiä on alkanut käydä keskuksessa yhä useammin.

Nuorisokerhon ensimmäinen tapaaminen pidettiin tammikuun lopulla. Kuvan mukaan siihen osallistui ainakin 13 ihmistä. Paikalla oli Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen johtaja Sergei Mironov, joka kuvaili Wagner-keskusta "Jevgeni Prigozhinin erinomaiseksi aloitteeksi". Tapaamisen jälkeen nuorille tarjottiin mahdollisuutta harjoitella lennokin ohjaamista tietokonesimulaattorilla.

Kuukauden aikana kerhossa ovat vierailleet duuman edustajat Vasili Vlasov ja Marija Butina, aseiden virittämisestä luentoja pitänyt Kremlin-mielinen bloggari Vitali Veresk ja ukrainalaissyntyinen toimittaja Juri Podoljaka, joka tekee YouTubeen Venäjää tukevia poliittisia katsauksia. Tietoja tapaamisista julkaistaan yleensä vain kerhon chatissa.

Bumagan toimittaja kävi kerhon tapaamisessa helmikuussa. Luentoa kuuntelemaan oli kerääntynyt noin 20 koululaista tai opiskelijaa. Puhujana toimi erikoisjoukkojen upseeri Viktor Shmarkovski, joka esiteltiin KGB-joukkojen veteraanisäätiön johtajaksi.

Shmarkovski kertoi monien tovereidensa palvelevan Wagnerissa, ja hän on osallistunut myös uusien sotilaiden värväämiseen ja koulutukseen. Puhuja odotti yleisöltä kysymyksiä, joista yksi koski erikoisjoukkojen meedioita. Shmarkovski vastasi olevansa "ensimmäisen atomipommin lapsi" ja "säteilevänsä itsekin delta-aaltoja". Hänen aivonsa pystyvät kestämään minkä tahansa iskun, koska "neste on kerääntynyt tietyille alueille".

Puolentoista tunnin tapaamisen jälkeen yleisö kiiruhti juomaan teetä tai kävivät ulkona (tupakalla?) odottaessaan todistuksia, jotka vapauttavat heidät koulusta. Kommando ojensi luennon järjestäjälle kirjasen erikoisjoukoista ja kehotti kääntymään puoleensa "isänmaallista kasvatusta ja mahdollisesti rekrytointia" koskevissa kysymyksissä.

"Prigozhinin leka" (nuorten versio).
Luennon järjestäjäksi osoittautui Pietarin poliittisissa piireissä tunnettu "nuori patriootti" Aleksandr Tronin, joka toimii nykyään Wagnerjonokin kuraattorina. Tronin valmistui viime vuonna keskikoulusta ja aloitti opiskelun "presidentin akatemiana" tunnetussa Venäjän kansantalouden ja julkishallinnon korkeakoulussa. Hän on ollut mukana politiikassa 15-vuotiaasta lähtien, ohjannut liberaalidemokraattisen puolueen nuorisojärjestöä ja työskentelee nyt edustaja Vlasovin avustajana. 

Tronin valittiin kesäkuussa 2022 liberaalidemokraattien edustajana Pietarin nuorisoparlamenttiin, mutta tammikuussa hänet erotettiin puolueesta. Jevgeni Prigozhinin edustajat ottivat entiseen koulupoikaan heti yhteyttä ja tarjosivat hänelle paikkaa Wagnerjonokin johtajana. Tronin aikoo tehdä Prigozhinin ja Wagner-keskuksen tuella maalle "jotain hyvää ja hyödyllistä", mutta toistaiseksi kyse on lähinnä ideoista.

Troninin mukaan nuorisokerhossa on nyt noin 60 jäsentä. Hän sanoo heidän olevan "liberaalidemokraattien puoluelinjaa vastustavia tyyppejä", ja somessa julkaistujen mainosten ansioista heitä tulee enemmän. Uusille osallistujille on tärkeää "tarjota sopiva isänmaallinen projekti", joita myös kerhon jäsenet voivat ehdottaa.

Yhtä näistä hankkeista on ehdottanut Troninin avustaja, 15-vuotias Ksenija. Hän on luonut kerhon muiden jäsenten kanssa ryhmän, joka tarjoaa psykologista tukea ihmisille, joilla on "ongelmia sodan takia". Tarkoitus on myös järjestää toimintaa ja tapaamisia haavoittuneiden sotilaiden kanssa Pietarin sairaaloissa. Tyttö sanoo, ettei toiminta Wagnerjonokissa häiritse hänen opintojaan, koska hän voi pyytää kerhosta todistuksen oppitunneista vapauttamiseksi.

Wagner-keskuksen kokoushuoneessa otetussa kuvassa näkyvät mustia ruumissäkkejä muistuttavat pussituolit (?) ovat herättäneet somessa runsaasti huomiota, lisää Venäjän uutiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti