perjantai 10. maaliskuuta 2023

Venäjä jättää palkat maksamatta

Palkkarästit julkisten alojen työntekijöille kasvavat taas Venäjällä, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Syynä on valtion verotulojen väheneminen ja liittovaltion budjettiin Ukrainan sodan takia syntynyt aukko, joka lähentelee kuutta biljoonaa ruplaa.

Tilastokeskus Rosstatin mukaan julkisten alojen työntekijöille maksamatta jääneiden palkkojen määrä kasvoi helmikuussa 1400 %. Maaliskuun alussa palkkavelkoja oli yhteensä 152 miljoonaa ruplaa, kun tammikuussa luku oli 10 miljoonaa ja joulukuussa nolla. Saamatta jääneitä palkkoja on 18,9 tuhannella valtion työntekijällä. Kaikkiaan maksamattomia palkkoja oli Venäjällä helmikuussa 779 miljoonaa, mikä on vähemmän kuin viime vuoden lopussa.

Palkkarästeistä kärsivät varsinkin opettajat, joilla oli helmikuussa saamatta 162 miljoonaa ruplaa. Suurimman osan summasta ovat velkaa alirahoituksesta kärsivät alueiden budjetit. Viime vuonna Venäjän 85 alueesta 50:n budjettiin jäi yhteensä 446,8 miljardin ruplan aukko. Tulojen väheneminen koskee varsinkin pakotteista kärsiviä federaation subjekteja kuten Lipetskin, Tsheljabinskin ja Murmanskin alueita sekä Krasnojarskin aluepiiriä.

Pystyykö Moskova auttamaan alueita, jää nähtäväksi. Viime vuonna liittovaltion budjetin alijäämä oli 3,3 biljoonaa ruplaa, ja tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana se kasvoi 2,6 biljoonaa. Samaan aikaan öljy- ja kaasutulot putosivat lähes puoleen ja raaka-aineiden vientitulot laskivat 75-80 %.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti