torstai 2. maaliskuuta 2023

Karjala etsii apua Ugandasta

Karjalan metsäteolllisuus etsii sahatavaralle markkinoita Afrikasta, kertoo tasavallan uutissivusto Respublika. Yhdysvaltojen pakotelistalleen asettama tasavallan päämies Artur Parfentshikov on keskustellut asiasta Ugandan suurlähettilään Moses Kizigen kanssa. Ugandaa kiinnostavat Karjalassa kalanviljely ja kaivosteollisuus.

Parfentshikovin mukaan Karjalan tasavalta tarjoaa vientiin yli 800 000 kuutiometriä laadukasta sahatavaraa. "Uskomme, että Afrikka ja Uganda ovat hyvin lupaava markkina tuotteillemme. Olemme valmiita antamaan kaiken tarvittavan avun yhteyksien luomiseksi Karjalan ja Ugandan elinkeinoelämän välille", totesi tasavallan päämies tapaamisessa.

Ugandan edustajat olivat puolestaan kiinnostuneita yhteistyöstä kalanviljelyn tieteellisessä tutkimuksessa. "Ugandalla on potentiaalia tulla yhdeksi tärkeimmistä kalantuottajista", sanoi suurlähettiläs Kizige.

Afrikkalainen osapuoli suunnittelee myös yhteistyötä kaivosalalla. "Meillä on paljon hyötykaivannaisia", totesi suurlähettiläs. Ugandassa ollaan lisäksi kiinnostuneita Petroskoin yliopiston tarjoamista koulutusmahdollisuuksista. Tällä hetkellä yliopistossa ei ole ugandalaisopiskelijoita.

Sahatavaran tuotanto väheni Karjalassa viime vuonna 25,8 %. Helmikuussa kerrottiin, että tasavallan metsäteollisuuden kannattavuus on laskenut "kriittiselle tasolle".

Yhdysvallat asetti viime viikolla Artur Parfentshikovin pakotelistalleen. Tasavallan päämiehen mukaan pääsy "kunnon ihmisten seuraan" on "palkinto ja osoitus siitä, että Karjala on oikealla tiellä. Nyt tasavalta selviytyy pakotteista, ottaa käyttöön uusia tuotantomenetelmiä, lisää investointeja sekä tukee yrittäjiä ja sotilaallisen erikoisoperaation osanottajia". 

Parfentshikovin mielestä "kollektiivinen länsi" on tehnyt virhearvion ja "pakotteet vain karaisevat ja vahvistavat meitä". Apua tähän etsitään Ugandasta, lisää Venäjän uutiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti