torstai 23. maaliskuuta 2023

Salakuuntelu tekee puhelusta "julkisen"

Venäläismiestä syytetään "armeijaa koskevien väärien tietojen julkisesta levittämisestä" yksityisessä puhelinkeskustelussa, kertoo uutissivusto Agentstvo. Syyttäjän mukaan puhelu oli julkinen, koska poliisi kuunteli sitä salaa.

Venäjän sisäministeriön entistä autonkuljettajaa Sergei Vedeliä syytetään "Venäjän armeijaa koskevien väärien tietojen julkisesta levittämisestä" viime vuoden maaliskuussa käydyssä puhelinkeskustelussa. Vedelin asianajajan mukaan yksityistä puhelinkeskustelua ei voida pitää julkisena tietojen levittämisenä. 

Tutkijoiden mukaan puhelun sisällöstä tekee julkisen se, että poliisi kuunteli sitä salaa. Puhelinkeskustelua kuunnellut työntekijä koki sen takia "ahdistusta ja pelkoa" ja tunsi itsensä "suojattomaksi valtion taholta". Syyttäjä on hyväksynyt selityksen, sanoo Vedeliin vankilassa tutustunut oppositiopoliitikko Ilja Jashin.

Syyttäjä pitää rikollisina Vedelin lausuntoja, joissa tämä kielsi Kiovan hallinnon olevan fasistinen ja väitti, että "sotilaallisen erikoisoperaation" tavoitteena on vallanvaihdos Ukrainassa. "Vääriin tietoihin" luetaan myös väitteet Venäjän suurista tappioista hyökkäyksen alkuvaiheessa. Vedelin entinen päällikkö oli yrittänyt selittää alaiselleen, että "sotilaallinen erikoisoperaatio on pakkotoimi eikä Venäjällä ole muuta vaihtoehtoa", mutta Vedel oli "pitänyt itsepintaisesti kiinni näkemyksistään".

Vedel on kasvanut venäjänkielisessä perheessä Kiovan esikaupungissa Butshassa, jossa Venäjän armeija tappoi kymmeniä siviilejä. Mies on työskennellyt Moskovan poliisissa lähes 20 vuoden ajan. Nyt häntä odottaa jopa kymmenen vuoden vakeustuomio. Jutun seuraava käsittely on 29. maaliskuuta.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti