lauantai 25. maaliskuuta 2023

Venäläiset ovat ihastuneet Stalin-kiiltokuviin

Venäläiset lähettävät toisilleen sydämen muotoisia Stalin-kiiltokuvia "stalintinkoja", kertoo Telegram-kanava Mozhem objasnit. Putinin hallinto elvyttää Stalin-kulttia ja propaganda toitottaa poliittisten vainojen hyödyllisyydestä.

Dmitri Medvedev luki tällä viikolla sotateollisuuden edustajille Stalinin sähkeen, jossa tämä uhkasi "murskata rikollisina" panssarivaunujen tuotantoa hidastavat asetehtaiden johtajat. Medvedevin puhe on osa Venäjällä meneillään olevaa "suuren johtajan" kunnianpalautusta. Propaganda kertoo generallissimuksen ansioista, hänelle pystytetään uusia patsaita ja viranomaiset vainoavat Stalinin arvostelijoita.

Venäläiset poliitikot puhuvat yhä useammin tarpeesta hyödyntää Stalinin ajan kokemuksia. Duuman kommunistiedustaja Juri Afonin sanoo Stalinin onnistuneen "joukkojen ideologisessa kasvatuksessa sekä talouden ja asevoimien rakentamisessa". Tatarstanin lapsiasiavaltuutettu Irina Volynets julkaisi ystävänpäivänä Stalinia ja Voroshilovia esittävän sydämen muotoisen "stalintinkan" (vrt. ystävänpäiväkortti valentinka). Putin on sanonut, että "Nikolai II, Lenin ja Stalin ja koko meidän kansamme tekivät Venäjästä globaalin suurvallan".

Venäjällä pystytetään uusia Stalinin patsaita. Niitä on paljastettu muun muassa Putinin vierailun ajaksi Stalingradiksi nimettyyn Volgogradissa sekä yksityiskoulun pihalla Naberezhnyje Tshelnyssä. Tsheljabinskin alueella paikallinen asukas restauroi itse lammen pohjasta löydetyn Stalin-patsaan.

Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen on säädetty lakipykälä Neuvostoliiton ja natsi-Saksan samaistamisen kieltämisestä. Sen perusteella on pidätetty 15 päiväksi muun muassa poliitikko Leonid Gozman, joka oli arvostellut Stalinia sosiaalisessa mediassa. Sverdlovskin alueen kirjastoista on poistettu saman pykälän takia Volgan saksalaisista kertovia lastenkirjoja.

Venäjän vallanpitäjät kiistävät Stalinin rikokset. Pietarin Levassovan hautausmaan hallinto on poistanut ukrainalaisten Stalinin vainojen uhrien muistomerkistä sanat "viattomasti tapetut". Miehitetyssä Mariupolissa on purettu Stalinin aiheuttaman nälänhädän uhrien muistomerkki. Idäntutkija ja taloustieteilijä Jevgeni Satanovski on sanonut propagandisti Solovjovin ohjelmassa, että "Stalinin leirit opettivat monet näkemään ihmisen laverikaverissaan".

Stalinin vainojen unohtamista helpottaa Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön Memorialin lakkauttaminen ja järjestön johtajien jatkuva ahdistelu. Venäjän ortodoksikirkko yrittää samaan aikaan monopolisoida vainojen uhrien muistamisen. Kirkko on luonut presidentin apurahalla Memorial-projektia muistuttavan sivuston, mutta sen tarina suuresta terrorista rajoittuu kahteen vuoteen. Kirkon Venäjän Golgata -verkkosivulla mainitaan alle 90 hautapaikkaa, kun Memorialin kartalla niitä on 411.

Putinin järjestelmä muistuttaa asiantuntijoiden mukaan yhä enemmän stalinismia. Nykyinen diktatuuri on kuitenkin paljon haavoittuvampi ja epävakaampi. Stalinilla oli takanaan kommunistipuolueen horjumaton tuki, kun taas Putin voi luottaa ainoastaan virkamiehiin ja turvallisuusjoukkoihin. Länsimaiden pakotteet nakertavat Venäjän eliitin uskollisuutta, eikä aivovuodosta kärsivä maa pysty kehittämään talouttaan ilman lännen teknologiaa. Nyky-Venäjällä ei kaikesta propagandastaan huolimatta ole kansallista ideaa, joka olisi mitään "kommunismin rakentamiseen" verrattuna.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti