perjantai 17. maaliskuuta 2023

Venäjän poliklinikat ovat "helvetistä"

Venäjän perusterveydenhuollon ongelmat ovat muuttuneet katastrofiksi, kertoo sanomalehti Novyje Izvestija. Poliklinikoilla ei saa hoitoa, lähetteitä ei anneta, ja lääkärit hakeutuvat suurkaupunkeihin, ulkomaille ja kaupalliseen terveydenhuoltoon.

Venäläisten poliklinikoiden "helvetistä" on puhuttu paljon, mutta tilanne ei ole parantunut. Potilaiden edunvalvontajärjestön mukaan valitukset koskevat varsinkin erikoishoitoja. Lähetteitä esimerkiksi nivelleikkaukseen ei saa, eikä leikkauksen jälkeistä kuntoutusohjelmaa ole käytännössä olemassakaan. Vastaanottoaikoja siirretään asiantuntijapulan takia hamaan tulevaisuuteen, minkä seurauksena potilaat eivät saa hoitoa ajoissa. Erityinen ongelma ovat sydän- ja syöpäsairauksien hoito. Erikoissairaanhoitoon pääsyn estäminen johtaa usein potilaan kuolemaan.

Lääkärijärjestön puheenjohtajan Semjon Galperinin mukaan Venäjän poliklinikat ovat muuttuneet laitoksiksi, joissa myönnetään todistuksia, lähetteitä, sairauslomia ja muita papereita. Lääkäripula pahenee vuosi vuodelta alhaisen palkkatason takia. Tilanne on pahin maaseudulla, josta lääkärit pyrkivät muuttamaan Moskovaan, Pietariin tai ulkomaille.

Potilasjärjestön puheenjohtajan Olga Vostrikovan mukaan lääkäreiden virta ulkomaille on vain kiihtynyt viime vuosina. Henkilöstöstä on nykyään pulaa kaikkialla, eikä Venäjän perusterveydenhuolto pysty kilpailemaan palkoilla. Erityisen voimakas ulosvirtaus alueilta alkoi koronapandemian aikana, jolloin lääkärit hakeutuivat korvausten toivossa suurten kaupunkien klinikoille.

Galperinin mielestä perussyy poliklinikoiden ja terveydenhuollon ahdinkoon on säästöohjelma ("optimointi"), josta kukaan ei tunnu olevan vastuussa. Toinen ongelma on hoidon kaupallistuminen. Jokaisella poliklinikalla on nykyään maksullinen osasto, jossa erikoislääkärille pääsy on helpompaa ja nopeampaa. Galperinin mukaan usein käy niin, että terveysalan johtaja avaa piiripoliklinikan viereen kaupallisen terveysaseman ja tekee sukulaisestaan sen johtajan. Kaupallisella terveysasemalla työskentelevät samat piiriklinikan lääkärit.

Tilanne on pahin köyhillä alueilla kuten Nizhni Novgorodissa ja Udmurtiassa. Maaseudulla ei ole käytännössä lainkaan terveydenhuoltoa. Valtion myöntämät tukiaiset ovat niin pieniä, että pienet maaseutuklinikat menevät usein konkurssiin. Kylien lääkintäasemilla ei ole ketään töissä, mutta alueiden viranomaiset raportoivat, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Suurin osa venäläisistä uskoo, että terveydenhuoltoalan työntekijät voivat tehdä rankaisematta mitä tahansa. Novyje Izvestijan mukaan kyseessä on harhaluulo. Lehti kehottaa huonolaatuista palvelua saavia kuluttajia tekemään valituksia sekä kirjelmöimään alueen terveysvirastolle ja terveysministeriöön.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti