keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Duuma koventaa rangaistuksia "halventamisesta"

Duuma koventaa rangaistuksia Venäjän hyökkäyssodan osanottajien "halventamisesta", kertoo verkkolehti The Moscow Times. Jatkossa luvassa on jopa viiden miljoonan ruplan sakko, viisi vuotta pakkotyötä tai 15 vuoden vankeus.

Asiaa koskeva lakiesitys on tehty duuman puhemiehen Vjatsheslav Volodin johdolla. Sen tarkoituksena on "puolustaa kaikkia, jotka henkensä kaupalla takaavat nyt maan ja kansalaistemme turvallisuuden", toteaa Volodin. Hänen mukaansa "halventamiseksi" tullaan katsomaan kaikki "väärien tietojen" levittäminen "Venäjän asevoimille annettuja tehtäviä suorittavista henkilöistä, vapaaehtoisryhmistä ja organisaatioista". Rikoslakiin tehtävät muutokset on tarkoitus hyväksyä maaliskuun puoliväliin mennessä.

Suojaa sotilaiden "halventamiselta" on pyytänyt yksityisarmeija Wagnerin perustaja Jevgeni Prigozhin. Hän vaatii kieltämään "vapaaehtoisia häpäisevien" negatiivisten tietojen julkaisun, mukaan lukien maininnat heidän aiemmista rikoksistaan. Prigozhinin mukaan eräät tiedotusvälineet, Telegram-kanavat ja bloggarit esittävät "meidän puolestamme henkensä uhraavat Venäjän puolustajat" roistoina ja rikollisina.

Prigozhin pyysi "halventamisesta" viiden vuoden enimmäisrangaistusta, ja duuman puhemies Volodin käski laatia muutokset lainsäädäntöön "kiireellisessä järjestyksessä". Lakiesityksen parissa ovat työskennelleet myös puolustus- ja turvallisuusvaliokuntien päälliköt Andrei Kartapolov ja Vasili Piskarjov.

Viime vuoden maaliskuussa Venäjän rikoslakiin tehdyt muutokset määräävät armeijan "halventamisesta" ja sitä koskevien "väärien tietojen" levittämisestä enintään 300 000 ruplan sakon tai kolmen vuoden pakkotyö- tai vankeusrangaistuksen. Raskauttavien asianhaarojen vallitessa rangaistusta voidaan pidetää kymmeneen ja vakavien seurausten tapauksessa 15 vuoteen.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti