keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Karjala on rikostilastojen kärjessä

Rikoksenuusijat tekevät valtaosan rikoksista Karjalan tasavallassa, kertoo Daily Karelija. Viranomaisten mukaan tämä johtuu siitä, että rangaistuksensa suorittaneiden yhteiskuntaan sopeuttamiseen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Karjalassa tehdään asukasta kohti seitsemänneksi eniten rikoksia Venäjän alueista.

Karjalan tasavallassa tehtiin viime vuoden tammi-syyskuussa yli 150 rikosta 10 000 asukasta kohti. Suhteellisesti enemmän rikoksia tehdään Venäjällä vain Amurin alueella, Tuvassa, Taka-Baikaliassa, Juutalaisten autonomisella alueella, Burjatiassa ja Altain tasavallassa. Karjalan tavoin ne kuuluvat Venäjän köyhimpien alueiden joukkoon (sijat 72-85). Karjala on alueiden elintasovertailussa sijalla 73.

Tilastojen valossa Karjalan tasavallassa tehdään Suomeen verrattuna vähän rikoksia. Kuva muttuu, kun vertaillaan esimerkiksi henkirikosten määrää. Karjalassa niitä tehtiin viime vuonna 58, Suomessa 85. Asukkaita Karjalassa on yli kymmenen kertaa vähemmän kuin Suomessa.

Rikoksenuusijat tekivät viime vuonna Karjalassa 71,8 % rikoksista. 66,2 prosentilla heistä ei tekohetkellä ollut säännöllisiä tuloja. Tasavallan sisäministeriön mukaan tilanne johtuu siitä, että rangaistuksensa suorittaneiden sopeuttamiseen ja yhteiskuntaan integroimiseen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Tasavallan vankiloista vapautuu vuosittain yli 700 ihmistä, jotka jäävät yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle. 

Karjalan sisäministeriö on toistuvasti esittänyt kuntoutus- ja sopeuttamiskeskusten perustamista vankiloista vapautuneille. Tasavallan sosiaaliministeriön mukaan tähän ei ole tarvetta, vaan ongelma voidaan hoitaa nykyisten sosiaalipalvelukeskusten ja hoitokotien avulla. 

Karjalan lainsäädäntökokouksen edustajan Emilija Slabunovan mukaan "ei ole yllättävää, että Karjala on rikollisuudessa Venäjän kymmenen pahimman alueen joukossa. Syynä tähän on haluttomuus pysäyttää sen uusiutuminen."

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti