keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

Parfentshikov komentaa Karjalan maataloutta

Artur Parfentshikov käskee Vieljärven sovhoosin johtoa tekemään yrityksestä kannattavan, kertovat Karjalan tasavallan uutissivustot Respublika ja Karelinform. Valtiontilalla vieraillut tasavallan päämies vaatii lisäämään tuottavuutta ja parantamaan lypsytuloksia.

Karjalan päämies Artur Parfentshikov on ryhtynyt komentamaan tasavallan maataloutta lahjuksen vastaanotosta syytetyn maatalousministeri Vladimir Labinovin pidätyksen jälkeen. Tiistaina tekemällään työmatkalla Parfentshikov tarkasti Vieljärven sovhoosin tuotantotilat ja keskusteli yrityksen johdon kanssa sen tilanteesta.

Valtion omistama Vieljärven maatalousyritys on jo kauan tuottanut tappiota (käytännössä se on konkurssin partaalla). Nyt Parfentshikov vaatii toimenpiteitä sovhoosin tuottavuuden lisäämiseksi. Lehmien maidontuotos on tilalla 16 kiloa päivässä. Parfentshikov pitää lukua alhaisena. "Nykyään emme voi tyytyä 16 kiloon maitoa lehmää kohden", sanoo tasavallan päämies. Hän vertaa tilannetta Alavoisen sovhoosin tuloksiin:

"Laatikaa nyt jonkinlainen suunnitelma tämän vuoden varalle. Ilman mitään haihatuksia, vaan mitä me voimme tehdä, että pääsisimme vuoden loppuun mennessä tai ensi vuonna edes 18 kiloon lehmältä. Miten me Alavoisessa olemme kahdessa vuodessa päässeet 16:sta 21:een kiloon?" (Suomessa lehmän keskimääräinen maidontuotos on 27 kiloa päivässä.)

Parfentshikov toteaa, että sovhoosissa ei ole riittävästi laadukasta rehua: "On välttämätöntä parantaa eläinten ruokavaliota ja tarjota niille kokonaan itse tehtyä rehua. Yrityksellä on tällaiset mahdolllisuudet. Sen täytyy jatkaa maanparannustyötä omilla maillaan." Karjalan päämiehen mukaan tilalla tulee valmistaa rehuseoksia. (Viime vuonna sohvoosi ryssi heinänteon ja joutui lainaamaan rehua muilta valtiontiloilta.)

Sovhoosin toimitusjohtajan Dmitri Bujevitshin (ammatiltaan ulosottomies) mukaan valtion tuki tilalle on hyvin huomattava. "Sen ansiosta olemme viime vuonna vaihtaneet maitojohdon ja remontoineet parsia ja navettatiloja Vieljärvellä, mikä on mahdollistanut Vieljärven kompleksin täyttämisen kokonaan. Tänä vuonna yritys on ostanut uuden 260 hevosvoiman traktorin", sanoo Bujevitsh.

Tällä hetkellä sovhoosi valmistautuu kevättöihin ja ostaa siemeniä ja lannoitteita. Lisäksi suunnitelmissa on uuden robottinavetan rakentaminen. "Se, että rakennamme uuden kompleksin, on hyvä asia. Mutta meillä on oltava myös taktisia tehtäviä niille komplekseille, jotka ovat jo toiminnassa", sanoo Parfentshikov.

Venäjän uutisten on vaikeaa päättää, kumpi voi Karjalassa huonommin: maatalous vai journalismi? Molemmat ovat kuin suoraan entisestä Neuvostoliitosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti