keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Putin kielsi "ulkomaiset sanat"

Putin on allekirjoittanut lain vieraskielisten sanojen käytön kieltämisestä, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Kielto koskee ensi sijassa viranomaisten viestintää, mutta vaikuttaa myös koulutukseen sekä yritysten ja tiedotusvälineiden toimintaan.

Venäjän virallista kieltä koskevaan lakiin tehdyt muutokset kieltävät sellaiset vieraskieliset sanat, joilla on yleisesti käytetyt vastineet venäjän kielessä. Ne tullaan esittämään hallituksen vahvistamissa sanakirjoissa ja hakemistoissa. Lisäksi kielletään käyttämästä yleiskielen normeista poikkevia sanoja ja ilmaisuja kuten kirosanoja.

Kielto koskee ensi sijassa viranomaisten ja virkamiesten viestintää. Se vaikuttaa myös muihin aloihin, joilla säännellään venäjän käyttöä virallisena kielenä, kuten koulutukseen, viralliseen dokumentaatioon, tiedotusvälineisiin, elokuvanäytöksiin ja mainontaan. Vieraskielisen tekstin rinnalla tulee näissä yhteyksissä olla samankokoinen venäjänkielinen teksti. Rangaistuksia kielen normien rikkomisesta ei toistaiseksi ole määritelty.

Vieraskielisten sanojen käytön rajoittamista on vaatinut muun muassa liittoneuvoston puheenjohtaja Valentina Matvijenko: "Olen järkyttynyt siitä mitä venäjän kielelle on tapahtumassa. Hallituksen tasolla käytetään sanaa "cashback" (venäjäksi keshbek). Vanhemmat ihmiset eivät ymmärrä, mitä cashback on. Miksi ei voida käyttää venäläistä vastinetta eli 'hyvitystä'?"

Venäjän duumaan tuotiin joulukuussa myös lakiesitys, joka kieltää muiden kuin kyrillisten aakkosten käytön mainonnassa. "Kyrillinen kirjaimisto on kulttuurikoodimme perusta, joka mahdollistaa omaperäisyyden säilyttämisen globaalin massakulttuurin paineessa. Kyrillisten aakkosten suojelu on tärkeää Venäjän valtion koskemattomuuden turvaamiseksi", sanotaan lain selityksessä. Kieltoa ei kuitenkaan aiota soveltaa yritysten nimiin ja tavaramerkkeihin.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti