sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

Mystiikka korvaa tieteen

Venäjän tiedeakatemia on lakkauttanut valetiedettä ja tieteen väärentämistä vastustaneet toimikuntansa, kertoo Telegram-kanava Mozhem objasnit. Samaan aikaan mystiikasta on tullut olennainen osa Venäjän propagandaa ja lapset väsäävät taikakaluja sotilaille.

Akateemikko Vitali Ginzburgin aloitteesta vuonna 1998 perustetut toimikunnat lakkautettiin tiedeakatemien puhemiehistön päätöksellä viime joulukuussa. Päätös tehtiin niin vähin äänin, ettei edes lakkautetun valetieteen toimikunnan johtaja Jevgeni Aleksandrov saanut tietää asiasta. Tiedeakatemian byrokraatit eivät perustelleet päätöstään millään tavalla.

Uutissivusto News.run mukaan valetiedettä vastustaneen toimikunnan lakkauttamista ovat vaatineet erityisesti homeopaatit ja Venäjän ortodoksinen kirkko. Sitä on arvosteltu toiminnan vähäisyydestä ja yhteistyöstä kansalaisjärjestö Dissernetin kanssa. Lakkauttamispäätöksen taustalla on myös tiedeakatemian johdon vaihtuminen.

Valistuksen viholliset ovat samaan aikaan ottaneet haltuunsa Venäjän tiedostusvälineet. Propaganda esittää valetieteelliset huijaukset faktoina. Mozhem objasnit mainitsee esimerkkejä "ihmeistä", joista venäläisille kerrotaan:

  • Geopoliittinen mystiikka: Media puhuu yhä enemmän Venäjän ennalta määrätystä kohtalosta. Elokuvaohjaaja Nikita Mihalkov on kertonut Rossija 24 -televisiokanavalla nähneensä 1800-luvun alussa rakennetun kirkon lattiaan kaiverretun Z-kirjaimen ja NTV:n "taistelumeedio" nimesi Ukrainan antautumispäivän. Televisiossa oraakkelit kommentoivat kansainvälistä politiikkaa.
  • Sotilaallinen mystiikka: Tiedotusvälineet ovat hyökkäyssodan alusta lähtien puhuneet toistuvasti "Jumalan läsnäolosta" Venäjän armeijassa. Donetskin Jumalanäidin on väitetty itkeneen verikyyneliä ja Aleksanteri Nevskin kirkon ikoni alkoi vuotaa mirhaa venäläispataljoonan rukouspalveluksen aikana.
  • Tiedemystiikka: Mystinen propaganda tunkeutuu myös lääketieteen alalle. Television ykköskanava teki iltaohjelmaansa kokonaisen jakson shamaanista, joka "voi parantaa syövän". Komsomolskaja pravda on kertonut, miten Jekaterinburgin kaupunginduuman puhemies Igor Volodin parantaa ihmisiä käsillään.
  • Diplomatian mystiikka: Venäjän länsimaille osoittamat syytökset perustuvat huijauksiin. Tiedotusvälineet levittivät useiden kuukausien ajan väitteitä Ukrainan biologisista laboratorioista. Venäjän duuman verkkosivuilla on julkaistu raportteja amerikkalaisten venäläisiltä keräämästä biomateriaalista.

Tieteenvastainen propaganda johtaa venäläisten sivistystason laskuun. Jo kolmasosa uskoo noituuteen ja pahan silmän olemassaoloon.

Kuvassa Taka-Baikalian koululaisten venäläissotilaille tekemiä taikakaluja. Pussukoissa on "voittoa personoivaa" keltamoa sekä tinjamia, "joka on sotilaallisen uljuuden ja miehisen voiman symboli". Tällaisen amuletin avulla "voi torjua kaikki onnettomuudet. Kaikki viholliset ja pahantahtoiset ihmiset väistyvät maagisen talismanin taikavoiman edessä", kertovat hankkeen parissa työskentelevät vapaaehtoiset.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti