maanantai 20. maaliskuuta 2023

Tutkijoiden perheenjäsenten luotettavuus tarkistetaan

Venäjän tiedeakatemian tutkimuslaitos vaatii työntekijöiltään selvitystä heidän perheenjäsenistään, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Taustalla ovat "geopoliittinen tilanne" ja valtiopetoksesta syytettyjen tutkijoiden pidätykset.

Venäjän tiedeakatemian Siperian osaston öljy- ja kaasualan geologian ja geofysiikan instituutti vaatii työntekijöitään ilmoittamaan, missä ja kenen kanssa he asuvat. Tutkijoiden tulee täyttää lomake, josta käyvät ilmi heidän kanssaan samassa asunnossa vakituisesti asuvat henkilöt sukulaisuussuhteesta ja rekisteröintipaikasta riippumatta. Heidät velvoitetaan myös ilmoittamaan, millä luokalla heidän lapsensa opiskelevat ja onko perheessä eläkeläisiä.

Tutkimuslaitoksen johto selittää henkilötietojen keräämisen tarvetta "geopoliittisella tilanteella" ja viittaa Novosibirskin alueen ja kaupungin määräykseen. Työntekijöille vakuutetaan, että tietoja käytetään mahdollisen hätäevakuoinnin yhteydessä.

Kesällä 2022 Novosibirskissa pidätettiin kolme tutkijaa syytettynä valtiopetoksesta. Novosibirskin valtionyliopiston kvanttioptisten menetelmien laboratorion johtajaa Dmitri Kolkeria epäiltiin salaisten tietojen luovuttamisesta Kiinalle. Kolker pidätetiin sairaalassa, jossa häntä hoidettiin haimasyövän takia. Tutkija lähetetiin moskovalaiseen vankilaan, jossa hän kuoli kaksi päivää myöhemmin.

Tiedeakatemian Siperian osaston teoreettisen ja soveltavan mekaniikan insituutin tutkijaa Anatoli Maslovia epäillään hyperääntä koskevien valtiosalaisuuksien luovuttamisesta. Hän on tällä hetkellä Moskovassa Lefortovon tutkintavankilassa. Insituutin henkilökunta vaati Maslovin vapauttamisesta ja kiinnitti huomiota tutkijoiden vainon "sytemaattiseen luonteeseen". Sen jälkeen pidätettiin valtiopetoksesta syytettynä tutkimuslaitoksen johtaja Aleksandr Shipljuk, joka myös on vangittuna Lefortovossa.

Lokakuussa oikeus tuomitsi tomskilaisen fyysikon Aleksandr Lukaninin 7,5 vuodeksi vankilaan. Hänen katsottiin luovuttaneen Kiinalle tietoja vaihtoehtoisiin energianlähteisiin liittyvistä keksinnöistä. Joulukuussa valtiopetoksesta syytettiin geodeetti Valeri Katshinia, joka työskenteli tutkijana Bastakin luonnonsuojelualueella Birobidzhanissa.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti