maanantai 20. maaliskuuta 2023

Venäjä myy Kiinalle kaasua tappiolla

Putin kutsuu tappiollista kaasujohtoa "vuosisadan kaupaksi", kertoo verkkolehti The Moscow Times. Kiinaan johtavasta Sila Sibiri -maakaasuputkesta ei asiantuntijoiden mukaan tule koskaan kannattavaa.

Putinin mukaan Venäjän ja Kiinan välinen maakaasujohto Sila Sibiri on esimerkki maiden välisestä onnistuneesta kaupallisesta ja taloudellisesta yhteistyöstä. Hän kutsuu sitä "vuosisadan kaupaksi" Kiinan puoluejohtajan Xi Jinpingin Moskovan-vierailun aattona Kansan päivälehdessä julkaistussa artikkelissa.

Moskova ja Peking sopivat kaasuputken rakentamisesta vuonna 2014. Noin kolmen tuhannen kilometrin pituinen putki valmistui vuonna 2019 ja maksoi 1,1 biljoonaa ruplaa. Sen resurssipohjan muodostava Tshajandinskojen kaasuesiintymä Jakutiassa ja Kovyktinskojen esiintymä Irkutskin alueella.

Gazpromin ja kiinalaisen valtionyhtiö CNPC:n välisen sopimuksen mukaan Venäjä on sitoutunut toimittamaan 38 miljardia kuutiometriä kaasua vuodessa. Toimitukset ovat kuitenkin kasvaneet hitaasti. Vuonna 2021 ne olivat lähes 10,4 miljardia kuutiometriä ja vuonna 2022 15,5 miljardia. Tänä vuonna kaasutoimitusten odotetaan kasvavan noin 22 miljardiin kuutiometriin.

Krimin valtauksen jälkeen hätäisesti solmitun sopimuksen ehdot ovat salaisia. Samalla on selvää, että kaasun hinta on Kiinalle monta kertaa alhaisempi kuin markkina- ja sopimushinnat Euroopassa. Tällä hetkellä Gazprom pumppaa tullitietojen mukaan kaasua Kiinaan noin 290 dollarilla tuhannelta kuutiometriltä. Tämä on kolme kertaa vähemmän kuin mitä eurooppalaiset asiakkaat maksavat sopimusehtojen mukaan (joulukuun lopussa noin 1000 dollaria). Kiinan saama alennus on näin ollen noin 70 %.

Sila Sibirin kuluja on lähes mahdotonta saada takaisin sen korkeiden rakentamiskustannusten takia. Konsulttiyhtiö Rusenergyn analyytikko Mihail Krutihin on sanonut, että kyseessä ei ole kaupallinen hanke eikä se "koskaan maksa itseään takaisin".

Krutihinin mukaan Kreml tarvitsee putken "pullistaakseen poskiaan". Hänen mielestään hanke on kallis bluffi, ja sen ainoat hyötyjät ovat sen rakentamisesta ylihintaa saaneet urakoitsijat.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti