torstai 2. maaliskuuta 2023

Deripaska sanoo valtiokapitalismin epäonnistuneen

Oleg Deripaska sanoo Venäjän valtiokapitalismin epäonnistuneen, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Maan talouden resurssit ovat oligarkin mukaan loppumassa, eikä lisää rahaa ole tulossa.

Venäjän tärkeimpiin oligarkkeihin kuuluvan Oleg Deripaskan mukaan Kremlin kahden vuosikymmenen ajan rakentama valtiokapitalismin malli on lähellä romahdusta. Maan taloudellinen tilanne on "erittäin vaikea" ja tulee jatkumaan sellaisena ainakin vuoteen 2025 saakka.

Krasnojarskin talousfoorumissa puhuneen Deripaskan mukaan valtionkapitalismi ei johda mihinkään: "Olen kauhulla seurannut, miten resursseja on viime vuonna tuhlattu ilmeisesti täysin turhaan. Aiemmin luulin että kyseessä ovat miljardit, mutta nyt näen että summat lasketaan jo biljoonissa."

Deripaskan mielestä ajatus talouden alistamisesta valtion suunnitteluun ja valvontaan on tuomittu epäonistumaan. Sama koskee yritystä elää eristyksissä muusta maailmasta. "Ensi vuonna rahaa ei enää ole. Tarvitsemme ulkomaisia sijoittajia", sanoo oligarkki.

Länsimaiset yritykset ovat Deripaskan mukaan poistuneet Venäjältä "pitkäksi ajaksi". Suunnitelmiin laajentaa vientiä "ystävällismielisiin maihin" liittyy paljon vaikeuksia, koska pelin säännöt ovat niin erilaiset. Samaan aikaan Venäjällä tuhlataan valtavia summia väkivaltakoneiston ja byrokratian ylläpitoon. Tänä vuonna hallitus lisäsi puolella poliisin, kansalliskaartin ja turvallisuuspalvelujen menoja. Kun otetaan huomioon armeija, niin kolmasosa liittovaltion budjetista käytetään puolustukseen ja turvallisuuteen.

Deripaskan mielestä tämä on "valtava taakka taloudelle". Virkamiesten määrää pitäisi vähentää puoleen tai kolmasosaan ja lainvalvontaviranomaisten määrää "noin puoleen". Koneistoa on supistettava, jotta saataisiin enemmän vapaata kilpailua.

Deripaska on entinen Venäjän rikkain mies, joka kuului myös maailman kymmenen rikkaimman ihmisen joukkoon. Hänestä tuli yksi ensimmäisistä Yhdysvaltojen pakotteiden kohteista vuonna 2018, minkä jälkeen hän on menettänyt 1990-luvulla luomansa alumiini-imperiumin. Deripaskan omaisuus on nykyään Forbesin arvion mukaan 1,7 miljardia dollaria, mikä tekee hänestä Venäjän 50. rikkaimman liikemiehen.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti