perjantai 10. maaliskuuta 2023

Venäläiset ilmiantavat joukolla toisiaan

Venäläiset ovat alkaneet tehdä joukolla ilmiantoja toisistaan, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Syytteitä "armeijan halventamisesta" nostetaan lausunnoista julkisilla paikoilla, musiikin kuuntelusta ja henkilökohtaisista keskusteluista.

Ilmiantoihin perustuvat "halventamistapaukset" ovat lisääntyneet Venäjällä voimakkaasti. Syytteitä nostetaan nykyään mielenosoitusten ja nettikirjoittelun lisäksi henkilökohtaisista keskusteluista. Ilmiannon syyksi kelpaa myös Ukrainan mainitseminen myönteiseen sävyyn julkisella paikalla. Poliisille ja turvallisuuspalvelu FSB:lle tekevät valituksia niin tuntemattomat kuin naapuritkin.

Verkkolehti Vjorstka on löytänyt viitisentoista oikeuden määräämää sakkorangaistusta Ukrainan sotaa koskevista lausunnoista tai ukrainalaisten laulujen kuuntelemisesta kaupoissa, postissa, saunoissa ja diskoissa. Ilmiantoihin perustuvia oikeusjuttuja on nostettu Moskovassa, Pietarissa ja Venäjän muissa kaupungeissa.

Yksi huomiota herättäneistä tapauksista oli avioparin pidätys krasnodarilaisessa kahvilassa. Olesja ja Aleksei Ovtshinnikov joutuivat poliisiasemalle erään asiakkaan valitettua heidän kahdenkeskisessä keskustelussa esittämästään sodan arvostelusta. Oikeus totesi pariskunnan syyllistyneen ilkivaltaan. Mies sai 15 vuorokautta arestia ja vaimo 1000 ruplan sakon. Toiseen syytteen perusteella Aleksei joutui maksamaan 40 000 "armeijan halventamisesta".

Vastaava tapaus sattui Brjanskissa, jossa rintamalta palannut kahvilan asiakas valitti paikallisen asukkaan sanoneen "Eläköön Ukraina". Jälkimmäinen selitti syntyneensä Dnipropetrovskissa ja olleensa vihainen siitä, että venäläinen ohjus oli osunut asuintaloon hänen kotikaupungissaan. Tämän seurauksena mies pidätettiin kahdeksi päiväksi ja hänelle määrättiin 45 000 ruplan sakko.

35 000 ruplan sakon sai myös brjanskilainen Ivan Rjabev. Hän oli humalassa leikillään kehottanut kaupan asiakasta sanomaan kassalla "Eläköön Ukraina" alennuksen saamiseksi. Yksi silminnäkijöistä ilmoitti tapauksesta FSB:lle ja poliisille. Pari viikkoa ensimmäisen oikeudenkäynnin jälkeen Rjabev kirosi Putinia ja Kadyrovia postissa ja sanoi, että "Ukraina voittaa". Tästä hyvästä tuomioistuin määräsi hänelle 40 000 ruplan sakon "armeijan halventamisesta" ja 1000 ruplaa ilkivallasta.

Pietarissa nostettiin syyte Andrei Anfilatovia vastaan, koska hän oli kuunnellut autossaan ukrainankielistä Tshervona kalina -kappaletta. Tämä ei miellyttänyt talon asukkaita, ja he kutsuivat paikalle poliisin. Tuomioistuin määräsi 30 000 ruplan sakon Anfilatoville, joka ei aiemmin ollut riidellyt naapureidensa kanssa.

Tshitalaista Ivan Sleponogovia syytettiin myös "armeijan halventamista". Miehen kerrottiin huutaneen eläköötä Ukrainalle kirkossa pääsiäisjumalanpalveluksen aikana. Sleponogov kiisti syyllisyytensä ja sanoi tulleensa "rukoilemaan venäläissotilaiden puolesta" ja huutaneensa "Kunnia Ukrainassa kaatuneille kavereille!" Todistajat asettuivat hänen puolelleen, minkä seurauksena halventamissyyte kumottiin. Varmuuden vuoksi mies pidätettiin silti kymmeneksi päiväksi ilkivallan takia.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti