keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Wagner värvää mielisairaita

Prigozhinin yksityisarmeija Wagner on alkanut värvätä riveihinsä mielisairaita, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Psykiatristen hoitolaitosten potilailla yritetään korvata uusien vankisotilaiden puuttumista.

Venäjän puolustusministeriön kanssa riitautunut Jevgeni Prigozhin ei enää pysty värväämään yksityisarmeijaansa Venäjän vankiloissa tuomiotaan kärsiviä vankeja. Heidän tilalleen on alettu rekrytoida psykiatristen hoitolaitosten potilaita.

Wagnerin someryhmässä julkaistun ilmoituksen mukaan yksityisarmeijaan pääsyyn ei tarvita psykiatrin tai narkologin todistusta. Rekrytoijat vahvistavat tiedon valmiudesta ottaa palvelukseen mielisairaaloissa hoidettavia ihmisiä. Verkkolehden toimittaja soitti Wagnerin neuvontapuhelimeen ja sanoi, että häntä hoidetaan mielisairaalassa hermoromahduksen takia. Soittajaa kehotettiin tutustumaan alokkaille asetettuihin vaatimuksiin ja arvioimaan itseään niiden mukaan. "Tutustu ohjeisiin, ja jos kaikki on kunnossa, me otamme sinut vastaan", sanoi rekrytoija.

Ohjeiden mukaan yksityisarmeijaan ei oteta vakavasti sairaita, huumeriippuvuudesta kärsiviä tai B- ja C-hepatiitin saaneita. Mitään todistuksia ei kuitenkaan vaadita, eikä kunnollista lääkärintarkastusta tehdä. Ohjeen mukaan rekrytoitavilta otetaan vain pikaverikoe ja virtsakoe huumeiden varalta.

Wagnerin V kontakte -ryhmässä rekrytoijat selittävät vaatimusten alentamista "tarpeettoman byrokratian vähentämisellä". Helmikuussa loppuneen vankien värväämisen takia Wagner kärsii "henkilöstöpulasta". Nykyään vankien rekrytointia Venäjän hyökkäyssotaan suorittaa yksinomaan puolustusministeriö.

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun mukaan Wagnerissa oli joulukuun alussa 50 000 sotilasta, joista 10 000 oli ammattimaisia palkkasotureita ja 40 000 Prigozhinin värväämiä vankeja. Sodan aikana yksityisarmeija on menettänyt Ukrainassa yli 30 000 taistelijaa, joista 9000 on kuollut, sanoo Yhdysvaltojen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby. Hänen mukaansa joulukuussa kaatui yli 4000 Wagner-sotilasta heidän yrittäessään vallata Bahmutin kaupunkia. Kuolleista 90 % oli vankeja.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti