torstai 2. maaliskuuta 2023

Putin tienasi miljoonia vodkalla

Putin ja hänen ystävänsä ovat ansainneet satoja miljoonia dollareita Putinka-vodkalla, kertovat verkkolehdet The Moscow Times ja The Insider. Venäjän presidentin nimeä kantavan vodkamerkin takana ovat Suomeenkin liittyvät liikemiehet Arkadi ja Boris Rotenberg.

Verkkojulkaisu Projektin mukaan Putinka-vodkamerkin on omistanut Kyprokselle rekisteröity Ermira Consultants, joka toimii Venäjän presidentin "kukkarona". Merkki tuotti vuosina 2004-2019 jopa 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Neuvostoaikaisen "Andropovkan" innoittaman vodkamerkin lanseerasi vuonna 2002 Vineksim-yhtiö, jonka omistaja Oleg Plahuta pyysi oikeutta Putinin nimen käyttöön tämän ystävän Arkadi Rotenbergin välityksellä. Putinkasta tuli markkinajohtaja vuonna 2005, jolloin sen myynti ylitti 40 miljoonaa litraa. Samaan aikaan Venäjän alkoholikuolleisuus oli huipussaan. Viinaan kuoli tuolloin 104 000 venäläistä.

Putinkan tavaramerkki siirtyi vuonna 2004 Rotenbergiin liittyvälle PromImpeks-yhtiölle. Vuonna 2014 sen omistajaksi tuli Kyprokselle rekisteröidyn Ermira Consultantsin venäläinen tytäryhtiö Real-Invest. Ermira tunnetaan Putinin "kukkarona", ja vodkamerkin valmistajana toimi Rotenbergin hallitsema moskovalainen Kristall-tehdas.

Vuonna 2021 tavaramerkki siirtyi Baikal-Invest -nimiselle yhtiölle. Sen omistaa sijoitusrahasto, joka myös liittyy Rotenbergin veljeksiin ja heidän yhtiöihinsä. Putinkan toimitukset hoitaa jakeluyhtiö, jonka virallinen omistaja on Rotenbergien ystävä ja kumppani, Venäjän judoliiton presidentti Vasili Anisimov.

Venäjän uutistenkin lähikaupasta rahtaama Putinka oli laadukasta ja halpaa. Nyt kadumme tekojamme ja ripottelemme nykyisen "suomettumiskritiikin" hengessä polvillamme päällemme tuhkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti