maanantai 20. maaliskuuta 2023

Putin anoo Kiinalta tukea

Putin on kansainvälisen politiikan hylkiö, mutta Xi Jinpingin vierailu osoittaa, että kaikkea ei ole vielä menetetty, kertoo Telegram-kanava Mozhem objasnit. Putin anoo Kiinalta aseita, kun taas toisen jäljellä olevan supervallan johtaja haluaa hänen lopettavan sodan.

Politologi Valeri Solovein mukaan Kiinan päämiehen vierailulla Moskovaan on Putinille sekä käytännöllistä että symbolista merkitystä. Putin anoo Xi Jinpingiltä aseita, kun taas tämä yrittää saada Venäjän presidentin lopettamaan sodan Ukrainassa. Solovei kertoo Venäjän ja Kiinan johtajien keskustelujen tärkeimmistä aiheista Youtube-ohjelma Vozduhin haastattelussa.

Asiantuntijan mukaan Putinille ovat tärkeitä kaksi asiaa. Ensimmäinen on "poliittis-symbolinen", sanoo Solovei. Putin on käytännössä eristetty, heitetty ulos kansainvälisestä politiikasta. Kun supervallan johtaja vierailee Kremlissä - ja niitä on jäljellä enää kaksi, eikä Venäjä ole kumpikaan niistä, - se nostaa Putinin itsetuntoa ja osoittaa hänelle, että kaikkea ei ole vielä menetetty.

Toinen näkökohta on puhtaasti käytännöllinen, uskoo Solovei: "Venäjä tarvitsee kipeästi aseita, ja vain Kiina voi toimittaa niitä riittävän määrän. Mutta Kiina ei halua. Kiinalaiset virkamiehet ovat neuvotelleet jo kuukausien ajan, mutta he eivät uskalla toimittaa aseita. Ei kaksikäyttötuotteita eikä mikropiirejä, vaan nimenomaan aseita. Juuri niistä Putin on kiinnostunut."

Xi Jinpingillä on myös oma intressinsä. Hän haluaa osoittaa, että Kiina ei ole vain taloudellinen suurvalta, vaan myös suuri kansainvälinen voimatekijä. "Xi Jinping haluaisi Putinin valitsevan mielummin rauhanomaisen tien", uskoo politologi. Ei ole sattuma, että jo ensimmäisessä tapaamisessa Kremlin isäntä vakuutti vieraalle, että Venäjä on avoin rauhanneuvotteluille ja tutkii huolellisesti Pekingin suunnitelmaa konfliktin ratkaisemiseksi.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti