tiistai 28. maaliskuuta 2023

Tieteilijät pakenevat Venäjältä

Venäjältä on lähtenyt viime kuukausina satoja tutkijoita sodanvastaisten mielipiteiden, viranomaisten painostuksen ja turvallisuusjoukkojen uhkailun takia, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Tieteen aivovuoto on pahin sitten Neuvostoliiton hajoamisen.

Paenneiden joukossa on monia huipputason asiantuntijoita kuten akateemikko ja Moskovan matemaattisen seuran puheenjohtaja Viktor Vasiljev, tiedeakatemian kirjeenvaihtajajäsen, astrofyysikko Juri Kovaljov, professori Sergei Popov (myös astrofyysikko) ja professori Aleksandr Markov (biologi).

Tutkijajärjestö Scholars at Risk on auttanut yli 200 tieteilijää poistumaan Venäjältä. Saksalainen Alexander von Humboltin säätiö on auttanut 62 tutkijaa pois Venäjältä. Ulkomailta uutta työpaikkaa etsivien tieteilijöiden Telegram-ryhmissä on yli 6000 jäsentä.

Tieteen popularisoijana tunnetun Popovin mukaan "Venäjän tiede on taantunut useilla vuosilla ja kokonaiset tieteenalat ovat pysähtyneet". Venäjän liberaaleimpiin yliopistoihin kuuluneesta Moskovan talouskorkeakoulusta on lähtenyt ainakin 150 opettajaa, sanoo entinen professori Konstantin Sonin. Talouskorkeakoulun johto on vaatinut, että sen sivuilta poistetaan kaikkien "ulkomaisten agenttien" nimet. Se on myös lähettänyt osastoille muistion kielletyistä julkaisuista ja kirjoista.

A. V. Poletajeville nimetystä Humanististen historiallis-teoreettisten tutkimusten insituutista on lähenyt 60 % henkilökunnasta ja instituutti on menettänyt kansainvälisen statuksensa. Sosiologi Anna Kuleshova ja antropologi Aleksandra Arhipova sanovat törmänneensä tapauksiin, joissa tieteellisten lehtien toimittajat ovat poistaneet artikkeleista Venäjältä muuttaneiden tutkijoiden nimet. "1980-luvulla oli sama käytäntö, ja nyt kaikki toistuu", sanoo Kuleshova.

Tieteilijöiden määrä saavutti Venäjällä viime vuoden alussa historiallisen aallonpohjansa: 340,1 tuhatta, kun Neuvostoliiton viime vuosina heitä oli 992 tuhatta. Tutkijoiden määrä on laskenut tasaisesti vuodesta 2014 lähtien. Laskelmien mukaan he ovat vähentyneet tänä aikana 76 000 hengellä eli 10,5 prosentilla.

Venäjän hallitus leikkasi viime vuonna tieteen rahoituksesta kymmenen prosenttia. Rahaa ei ole luvassa lisää seuraavinakaan vuosina, ja tieteen osuus budjetista laskee ensi vuonna 2,72 prosenttiin.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti