lauantai 4. maaliskuuta 2023

Vessapula vaivaa yhä koululaisia

Viranomaisten mukaan Vladimirin alueen kaikissa kouluissa on nykyään sisävessat, kertoo Telegram-kanava Govorit neMoskva. Toimittajat löysivät ulkokäymälän koulusta, josta puuttuu myös ruokala ja liikuntasali.

Vladimirin alueen opetus- ja nuorisoministeri Svetlana Boltunova raportoi hiljattain, että paikallisissa kouluissa ei enää ole ulkovessoja ja lantaruumia. Paikallinen Tshesnok-julkaisu löysi kuitenkin Gus-Hurstalnyin piirin Vashutinon kylästä koulun, jossa alaluokkalaiset tekevät tarpeensa perinteisiin puulattiaan porattuihin reikiin. Teknisesti kyseessä ei ole ulkovessa, koska se sijaitsee koulurakennuksen kylmässä eteisessä.

Kyläkoulun toisessa rakennuksessa on kyllä sisävessa, mutta sen sijaan koko koulussa ei ole ruokalaa eikä liikuntasalia. 75 oppilasta viedään päivittäin kahdessa vuorossa syömään kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan naapurikylän kouluun. Liikuntatunnit vietetään ulkona tai käytävässä. Vashutinoon luvattiin rakentaa uusi koulu jo tänä vuonna, mutta toistaiseksi sille ei ole löytynyt sopivaa paikkaa.

Venäjän opetusministeri Olga Vasiljeva ilmoitti vuonna 2019, että maassa on enää 230 koulua, joissa ei ole sisävessaa. Nämä koulut sijaitsevat köyhillä Taka-Baikalian ja Dagestanin alueilla. Vuonna 2021 kerrottiin kuitenkin, että 6440 koulussa ei ole vesijohtoa ja 6143:ssa keskuslämmitystä.

Venäjän uutiset on aiemmin kertonut, että 13,8 prosentilla venäläisistä ei ole asunnossaan WC:tä. Telegram-kanava nostaa esille myös julkisten käymälöiden puutteen, joka saa monet kaupunkilaisetkin etsimään "viidettä nurkkaa".

PS: Vessajutun jälkeen viranomaiset kävivät tarkastamassa koulurakennuksen ja päättivät sulkea sen kokonaan. Ensi syksystä lähtien Vashutinossa käydään koulua joko kahdessa vuorossa tai alakoululaiset siirretään naapurikylän kouluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti