maanantai 30. tammikuuta 2023

Sotaa ei saa arvostella edes yksityisesti

Aviopari pidätettiin ravintolassa sodanvastaisen keskustelun takia, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Krasnodarilaiset Olesja ja Aleksei Ovtshinnikov olivat yksityiskeskustelussaan arvostelleet Venäjän käymää hyökkäyssotaa, minkä johdosta yksi asiakkaista kutsui paikalle poliisin.

Ravintolaan saapuneet poliisit pakottivat pariskunnan makaamaan, panivat heille käsiraudat ja pitivät heitä lattialla noin tunnin ajan. Sen jälkeen Ovtshinnikovit vietiin poliisiasemalle.

Ovtshinnikoveja vastaan nostettiin syyte ilkivallasta ja heidät pidettiin poliisiasemalla yön yli oikeuden istuntoon saakka. Kotiin jäänyttä 9-vuotiasta tytärtä vahtivat sillä aikaa sivulliset. Pariskunnan mukaan poliisit sanoivat, että heidät oli pidätetty sodanvastaisten lausuntojen takia.

Politologi Abbas Galljamovin mielestä tapaus kertoo, että Venäjä on hyvää vauhtia matkalla kohti totalitarismia. Autoritarismin ja totalitarismin erona on  hänen mukaansa se, että jälkimmmäisessä rangaistavia ovat jopa yksityiskeskustelussa lausutut sanat, joita ei ole tarkoitettu muiden ihmisten kuultavaksi.

Venäjän poliisi pidättää usein sotaa vastustavia ihmisiä heihin kohdistuneiden ilmiantojen seurauksena. Yleensä syytteitä nostetaan kuitenkin vain julkisuudessa ilmaistuista mielipiteistä. Esimerkiksi joulukuussa pidätettiin 19-vuotias opiskelija Olesja Krivtsova, jonka olivat antaneet ilmi kaksi kurssitoveria. Krivtsovaa vastaan nostettiin rikossyyte Instagramissa julkaistuista kirjoituksista ja viesteistä kurssikaverien suljetussa Telegram-ryhmässä.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti