keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Mitkit kiellettiin poliittisesti epäilyttävinä

Mitki-hahmoistaan tunnetun pietarilaisen taiteilijan Dmitri Shaginin taulu on poistettu Venäjän koristetaiteen museon näyttelystä, kertoo uutissivusto Fontanka. Museon johtajan mukaan syynä on teoksen "poliittinen alateksti".

Näyttelystä sensuroitu taulu on nimeltään "Telnjashkan päivä". Taiteilijan hahmot kantavat siinä banderollia, jossa lukee "Mitkit eivät halua voittaa ketään". Kyseessä on Mitki-ryhmän jo 1980-luvulla syntynyt tunnuslause, joka ei aiemmin ole herättänyt sen kummempaa huomiota. Nyt koristetaiteen museo on peittänyt sen näyttelyn julisteesta punaisella värillä ja määrännyt koko taulun poistettavaksi näyttelystä.

Shagin pitää museon toimia vandalismina, sillä julisteessa näkyvä punainen banderolli ilman tekstiä muuttaa koko teoksen merkityksen. Taitelija kertoo, että edellisen kerran hänen taulunsa kiellettiin vuonna 1986.

Venäjän uutiset selventää, että mitkien raitapaidat eli telnjashkat kuuluvat Venäjän laivaston ja armeijan vaatetukseen. Ne tuovat mieleen myös toisen ikonisen vaatekappaleen, vatnikin eli toppaliivin, jotta käytetään Putinin kannattajien pilkkanimenä. Kun tähän lisätään Venäjällä vallitseva sotahysteria, sairas mieli voi pitää Mitki-ryhmän kohta 40 vuotta vanhaa tunnuslausetta poliittisesti epäilyttävänä.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti