sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Opiskelijatytöstä tehtiin terroristi

Arkangelilainen opiskelijatyttö on määritelty ekstremistiksi ja terroristiksi, kertoo verkkolehti Holod. 19-vuotias Olesja Krivtsova oli kommentoinut Krimin sillan räjäytystä ja arvostellut Venäjän hyökkäyssotaa sosiaalisessa mediassa.

Olesja muutti vuonna 2021 Severodvinskista Arkangeliin opiskelemaan mainontaa ja yhteiskuntasuhteita yliopistossa. Toukokuussa 2022 häntä ja eräitä muita nuoria vastaan nostettiin oikeusjuttu "armeijan halventamisesta". Syynä olivat heidän painattamansa lentolehtiset, joissa sanottiin että myös Ukrainassa asuu toisen maailmansodan veteraaneja. Olesja tuomittiin lehtisten liimaamisesta 30 000 ruplan sakkoon.

Kesällä Olesja kävi synnyinseudullaan Belgorodin alueella, jossa hän näki läheltä sodan seurauksia. Syksyllä hän meni naimisiin pari vuotta vanhemman historian opiskelijan kanssa, mutta kävi usein äitinsä luona Severodvinskissa. Siellä hän näytti tälle opiskelijoiden Telegram-ryhmää, jonne joku oli kopioinut Olesjan kirjoituksia V kontaktesta ja Instagramista. Ryhmässä kurssikaverit keskustelivat tytön ilmiantamisesta viranomaisille. Erään opiskelijan mukaan kyse oli "lainvastaisista teoista" ja toisen mielestä "ilmianto on patriootin velvollisuus. Vielä parempi olisi kertoa asiasta mediassa. Kiusaaminen toimii paremmin kuin sisäministeriö." Joku lupasi ilmoittaa turvallisuuspalvelu FSB:lle.

26. joulukuuta Olesjan mies pidätettiin rappukäytävässä ja poliisi tunkeutui pariskunnan asuntoon. Kun Olesja painettiin naama vasten lattiaa, vieressä seisoi ekstremismin vastaisen yksikön mies leka kädessä. Autossa hänelle sanottiin, että leka on terveinen yksityisarmeija Wagnerilta. Asunnossa tehtiin kotietsintä ja Olesjan miestä uhkailtiin ja suostuteltiin yhteistyöhön. Olesja vietiin ensin poliisilaitokselle ja illalla tutkintakomiteaan ja viimein kahden aikaan yöllä tutkintavankilaan.

Olesjaa vastaan nostettiin heti kaksi rikossyytettä "armeijan toistuvasta halventamisesta" ja "terrorismin puolustelusta". "Armeijan halventamisena" pidettiin tytön yhteisöpalvelu V kontaktessa uudelleen jakamaa arkangelilaisen aktivistin Ilja Leshukovin kirjoitusta, jossa tämä arvosteli yliopiston määräystä ajaa opiskelijat Venäjän miehittämillään alueilla järjestämän kansanäänestyksen tukikonserttiin. "Terrorismin puolusteluksi" katsottiin Olesjan Instagramissa julkaisema kirjoitus Krimin sillan räjäyttämisestä, jonka tarkempi sisältö ei ole verkkolehden tiedossa.

Oikeus päästi 28. joulukuuta Olesjan kotiin odottamaan oikeudenkäyntiä, mutta 3. tammikuuta hänet pidätettiin uudelleen Arkangelissa. Seuraavana päivänä Olesjaa syytettiin oikeudessa matkalipun ostamisesta "Venäjän rajan suuntaan" Pihkovaan tai Vladikavkaziin. Tytön äidin mukaan tällä ei ole edes voimassa olevaa passia. Oikeudessa Olesja päätettiin lähettää jalkapannan kanssa kotiarestiin. 10. tammikuuta hänet lisättiin valvontaelin Rosfinmonitoringin terroristien ja ekstremistien luetteloon.

Olesjan äiti pelkää tyttärensä ja tämän miehen menettävän opiskelupaikkansa yliopistossa: "Tyttäreni on vähän kuin Navalnyi. Hänen nimeään ei yliopistossa mainita, vaan siellä sanotaan 'se ihminen'." Tämän lisäksi Olesjaa uhkaa tietysti kymmenen vuoden vankeustuomio.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti