torstai 5. tammikuuta 2023

"Ensimmäisten vankisotilaiden tuomiot on kumottu"

Jevgeni Prigozhinin mukaan ensimmäisten yksityisarmeija Wagneriin värvättyjen vankien tuomiot on kumottu, kertoo talouslehti Kommersant. Wagnerin perustaja ei täsmennä armahduksen yksityiskohtia tai kerro, miten se olisi juridisesti mahdollinen.

Uutistoimisto RIA Novostin julkaisemalla videolla Prigozhin sanoo ensimmäisten kahdenkymmenen vangin ryhmän täyttäneen puolivuotisen sopimuksensa "kunnialla ja arvokkaasti". Entiset vangit kertovat haluavansa palata takaisin elämään ja "tehdä loppuun sen, minkä he ovat aloittaneet".

Prigozhinin mukaan entiset vankisotilaat ovat nyt "täysivaltaisia yhteiskunnan jäseniä". Ihmisten tulee suhtautua heihin "mitä suurimmalla kunnioituksella", mutta lakia he eivät saa rikkoa. "Älä juo liikaa, älä käytä huumeita, älä raiskaa akkoja, älä tee kolttosia", neuvoo liikemies vankeja.

Radio Svobodan mukaan tuomittujen armahtamisesta ei ole Prigozhinin sanojen lisäksi muita tietoja. Heidän tuomioidensa kumoamisen juridinen perusta on epäselvä. 

Joulukuussa Rostovin alueella pidätettiin Wagneriin värvätty vanki, joka avasi tulen poliiseja kohti. Marraskuussa saatiin tietää, että Wagnerin sotilaat olivat tappaneet yksityisarmeijaan värvätyn vangin Jevgeni Nuzhinin. Ukrainassa tiedetään kuolleen useita vankeja, jotka on tuomittu Venäjällä pitkiin rangaistuksiin muun muassa murhista. Yhdysvaltojen tiedustelulähteiden mukaan Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa osallistuu noin 40 000 venäläisvankia.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti