maanantai 23. tammikuuta 2023

Venäjälle halutaan perustaa "homopoliisi"

Duuman edustaja haluaa perustaa "valtion erikoispalvelun", johon kansalaiset voivat tehdä ilmiantoja "homopropagandasta", kertoo Venäjän liittokokouksen lehti Parlamentskaja gazeta. Sen tutkittavaksi voitaisiin antaa "epäilyttäviä" kirjoja, videopelejä ja HLBT-symboleja sisältäviä T-paitoja. Yhtenäisen Venäjän edustajan Vitali Milonovin mielestä laitos sopisi esimerkiksi kuluttajavirasto Rospotrebnadzorin alaisuuteen.

Sensuurivirasto Roskomnadzor on julkaissut Putinin joulukuussa vahvistaman "homopropagandalain" soveltamista koskevat ohjeet. Internetissä kiellettyjä asioita ovat asiakirjan mukaan muun muassa:

  • tiedot ei-perinteisten sukupuolisuhteiden, mieltymysten ja asenteiden houkuttelevuudesta ja sosiaalisesta samanarvoisuudesta
  • tiedot, jotka oikeuttavat perinteisten sukupuolisuhteiden hylkäämisen ja perustelevat ei-perinteisten suhteiden hyväksyttävyyttä
  • tiedot, jotka voivat herättää kiinnostusta ei-perinteisiin sukupuolisuhteisiin ja muuttaa kielteisen suhtautumisen niihin myönteiseksi
  • tiedot, joiden tarkoituksena on muodostaa myönteinen asenne ihmisen biologisen sukupuolen muuttamiseen
  • tiedot luonnollisen sukupuolensa kieltävien tai biologista sukupuoltaan muuttavien ihmisten sosiaalisesta tai muusta hyväksynnästä.

Venäjän kulttuuriministeriö ja hallitus ovat aiemmin laajentaneet kiellettyjen elokuvien kriteerien luetteloa. Lisäksi halutaan kieltää ei-perinteisiin sukupuolisuhteisiin ja sukupuolen vaihtamiseen kannustavat videopelit sekä HLBT-symboleja sisältävien vaatteiden myyminen. Duuman perheasiain valiokunnan puheenjohtaja Nina Ostanina on ehdottanut "homopropagandalain" rikkojille sakkorangaistusten lisäksi jopa viiden vuoden vankeustuomioita.

Ensimmäinen oikeusjuttu "homopropagandan" levittämisestä on nostettu tammikuussa kirjakustantamo Popcorn Booksia vastaan. HLBT-aiheisen kirjallisuuden levittämisen lisäksi se on "mielenosoituksellisesti" laittanut teostensa kansiin sitaatit Venäjän perustuslaista, joka turvaa sananvapauden ja kieltää sensuurin.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti