sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Solzhenitsyn halutaan korvata stalinisteilla

Yhtenäisen Venäjän edustaja duumassa Dmitri Vjatkin haluaa poistaa Solzhenitsynin Vankileirien saariston koulujen opetusohjelmasta, kertoo talouslehti Kommersant. Hän ehdottaa "aikansa eläneen kirjallisuuden" tilalle Aleksandr Fadejevin kaltaisten stalinistien teoksia.

Venäjän valtapuolueen edustajaryhmän varapuheenjohtajana toimivan Vjatkinin mukaan Aleksandr Solzhenitsynin Vankileirien saariston kaltaiset teokset "eivät ole kestäneet ajan koetusta". Hänen mukansa toiseen maailmansotaan osallistunut ja kahdeksan vuotta Stalinin vankileireillä virunut kirjailija on "vetänyt hatusta" monet teoksessaan esittämistään asioista ja "tahrannut lialla synnyinmaansa".

Vjatkin kertoo, että koulujen kirjallisuuden opetussuunnitelma tarkistetaan tänä vuonna. Hänen mielestään teokset, jotka "eivät ole kestäneet ajan koetusta", "eivät vastaa todellisuutta" tai "levittävät juoruja totuutena", täytyy poistaa ohjelmasta. Niihin kuuluu myös Vankileirien saaristo, jolla "Solzhenitsyn tahrasi synnyinmaansa vain saadakseen Nobel-palkinnon". Tilalle puoluevirkailija ehottaa neuvostokirjailijoiden teoksia kuten Fadejevin Nuori kaarti tai Juri Bondarevin Kuuma lumi.

Venäjän uutiset muistuttaa, että Neuvostoliitosta karkotettu Solzhenitsyn palasi Venäjälle juhlittuna sankarina ja "profeettana". Fadejev teki itsemurhan Stalinin kuoltua pelätessään joutuvansa tilille rikoksistaan Neuvostoliiton kirjailijaliiton johtajana. Vallanpitäjiä nuoleskellut Bondarev puolestaan oli kirjailijana pelkkä mitättömyys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti