torstai 19. tammikuuta 2023

Mediakonsernin johtaja haluaa kieltää YouTuben

Gazpromin mediakonsernin johtaja ja entinen sensuurivirasto Roskomnadzorin päällikkö Aleksandr Zharov ehdottaa YouTuben kieltämistä Venäjällä, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Hänen mukaansa videopalvelu rikkoo Venäjän lakia "tietoisesti ja järjestelmällisesti".

YouTuben korvaajaksi on Venäjällä yritetty kehittää omaa sensuroitua Rutube-palvelua. Gazprom-Median pääjohtajana toimivan Zharovin mukaan se ei pysty kilpailemaan Googlen omistaman videopalvelun kanssa. YouTubea on kehitetty tekoälyn avulla jo kahdeksan vuotta, kun taas Venäjällä ollaan vasta työn alussa. Rutubeen ladataan myös paljon vähemmän sisältöä.

YouTube on alkanut estää venäläisten viranomaisten ja propagandistien kanavia Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Estot koskevat muun muassa duuman, ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan, avaruusvirasto Roskosmosin entisen johtajan Dmitri Rogozinin ja TV-juontaja Vladimir Solovjovin videoita.

Venäjän vallanpitäjät ovat useaan otteeseen uhanneet estää YouTuben. Uhkauksia on esittänyt muun muassa turvallisuusneuvoston johtaja Dmitri Medvedev, ja Zaharovan mukaan "YouTube on allekirjoittanut oman kuolemantuomionsa". Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut, koska videopalvelua katsoo yli puolet venäläisistä Internetin käyttäjistä. Zharov uskoo, että jos YouTube kiellettäisiin, kolmasosa jatkaisi sen katsomista VPN:n avulla ja vain kolmasosa päätyisi Rutuben ja muiden sensuroitujen palvelujen käyttäjiksi.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti