tiistai 10. tammikuuta 2023

"Vuoden 2022 tilinpäätös on katastrofaalinen"

Yhtenäisen Venäjän entisen kansanedustajan ja ideologin Sergei Markovin mukaan vuoden 2022 tilinpäätös on Venäjälle "katastrofaalinen", kertoo verkkolehti The Moscow Times. Venäjällä toimivalle talousjulkaisu Business Onlinelle antamassaan haastattelussa politologi sanoo, että salamasodaksi suunniteltu hyökkäys Ukrainaan on muuttunut "pitkäaikaiseksi operaatioksi". Se on vaatinut satoja tuhansia uhreja, luonut miljoonia pakolaisia ja uhkaa Venäjää sotilaallisella tappiolla.

Putinin tavoittelemaan moninapaiseen maailmaan siirtymisen sijaan on tapahtunut "yksinapaisen maailman uudelleenkäynnistys", sanoo Markov. Yhdysvallat on osoittanut voimansa ja tehokkuutensa ja vahvistunut merkittävällä tavalla. Venäjä on politologin mukaan osoittautunut heikoksi, ja amerikkalaiset ovat ukrainalaisten voimin monin paikoin lyöneet Venäjän armeijan.

Virkailijoiden ja kansanedustajien lausunnot Venäjän lukuisista liittolaisista eivät Markovin mukaan pidä paikkaansa: "Emme lainkaan odottaneet, että Kiina ottaisi korostuneen puolueettoman asenteen. Halusimme, että Peking olisi esiintynyt liittolaisena, mutta siitä tulikin paljon neutraalimpi." Syynä tähän on se, että Venäjä on kärsimässä tappion: "Kukaan ei halua ryhtyä häviäjän liittolaiseksi."

Markov ei pidä itse sotaa virheenä, mutta sanoo että se olisi pitänyt aloittaa jo vuonna 2014 tai 2015. "Kaikki puheet siitä, että me emme olleet valmiita, ovat vain satua. Se oli Ukrainan hallinto, joka ei ollut valmis sellaiseen vastarintaan kuin se on nykyään." Myös Venäjän liikekannallepano ja sotatalouteen siirtyminen tehtiin politologin mukaan liian myöhään.

Venäjän tappion uhka on Markovin mukaan vakava ja todellinen. Sotatoimet voivat siirtyä Venäjän alueelle, ja maa voidaan miehittää ja jakaa useaan osaan. Lopputuloksena voi olla Venäjän valtion romahtaminen ja sen itsenäisyyden menetys.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti