maanantai 23. tammikuuta 2023

"Putinin kokki" myrkyttää Venäjän armeijaa

"Putinin kokki" Jevgeni Prigozhin syöttää myrkkyä Venäjän armeijalle, kertoo Telegram-kanava Mozhem objasnit. Puolustusministeriön tytäryhtiö Vojentorg on nostanut Prigozhinin yrityksiä vastaan ennätysmäärän kanteita huonolaatuisen ruoan toimittamisesta Venäjän hyökkäyssodan aikana.

Vojentorg on nostanut vuoden 2022 aikana yli 107 miljoonan ruplan edestä kanteita Jevgeni Prigozhiniin liittyviä armeijan elintarviketoimittajia vastaan. Kanteita on Ukrainan sodasta johtuen ennätysmäärä, 560 kappaletta. Korvauksia vaadittiin Prigozhinilta kuitenkin enemmän vuonna 2020, yhteensä 197,1 miljoonaa.

Vojentorg käy jatkuvasti oikeutta Prigozhiniin liittyvien yritysten kanssa. Elintarviketoimitusten lisäksi niiden tehtävänä on valmistaa ruokaa sotilasyksiköille. Tarkastajat ovat havainneet jatkuvia väärinkäytöksiä: ruoan riittämättömyys, vanhentuneet elintarvikkeet, tuotteiden vaihtaminen korvikkeisiin, ruoasta löytyneet kolibakteerit, kokkien puuttuvat terveystodistukset, puutteet varastoinnissa ja niin edelleen.

Puolustusministeri Sergei Shoigun ja Prigozhinin välillä on ollut avoimia erimielisyyksiä sodan alusta lähtien. "Putinin kokki" on syyttänyt viranomaisia siitä, että he eivät tue hänen yksityisarmeijaansa eivätkä arvosta sen saavutuksia. Prigozhin on kritisoinut palkkasotureidensa välityksellä Shoigun kenraaleja Aleksandr Lapinia ja Valeri Gerasimovia. Arvostelu on kohdistunut toistuvasti ongelmiin joukkojen huollossa.

Toistaiseksi Shoigu on niskan päällä ryhmittymien välisessä taistelussa. Hän on nimittänyt Lapinin maavoimien esikuntapäälliköksi ja Gerasimovin rintamajoukkojen komentajaksi. Eräiden tietojen mukaan Prigozhin on menettänyt Bahmutin valloituksen epäonnistumisen takia Putinin luottamuksen. Toiset väittävät, että hänen hyökkäyksensä presidentin hallinnon "liberaaleja" vastaan voi johtaa vallankaappaukseen Venäjällä.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti