perjantai 13. tammikuuta 2023

Bastrykin haluaa lähettää keskiaasialaiset Ukrainaan

Venäjän tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin haluaa lähettää Ukrainan sotaan "ensi sijassa" keskiaasialaisia, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Venäjän kansalaisuuden saaneiden lisäksi maan armeijaan houkutellaan myös palkkasotureita Tadzhikistanista, Uzbekistanista ja Kirgisiasta.

Bastrykinin mukaan tilastot osoittavat, että maahanmuuttajat eivät yleensä suorita asepalvelusta Venäjällä. Viimeisten viiden vuoden aikana Venäjän kansalaisuuden on saanut yli miljoona Keski-Aasian ja Kaukasian maista saapunutta ihmistä, joista 550 000 on entisiä Tadzhikistanin, Uzbekistanin ja Kirgisian kansalaisia. 

Tutkintakomitean johtaja sanoo, että kansalaisuuden saaneilla on oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia. Siksi on otettava esille kysymys heidän "ensisijaisesta lähettämisestään sotilaalliseen erikoisoperaatioon". Bastrykin huomauttaa, että ulkomaalaisilla on myös mahdollisuus saada Venäjän kansalaisuus helpommin, jos he hakeutuvat asepalvelukseen sopimuksen perusteella.

Ukrainan mukaan Venäjä on houkutellut hyökkäyssotaansa palkkasotureita Kirgisiasta ja Uzbekistanista. Heille luvataan korkeita palkkoja ja sosiaalipakettia, ja heitä yritetään värvätä entisten sotilaiden joukosta yksityisarmeija Wagneriin. Keskiaasialaisen vapaaehtoispataljoonan perustamista on ehdottanut myös Permin alueen uzbekkijärjestön edustaja.

Uzbekistanin viranomaiset muistuttavat kansalaisiaan, että maan lainsäädäntö kieltää työskentelyn palkkasoturina ulkomailla. Uzbekistanin rikoslain mukaan sotaan vieraan valtion alueella osallistuva voidaan tuomita viidestä kymmenen vuoden vankeuteen.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti