tiistai 10. tammikuuta 2023

Yhtenäinen Venäjä "puhdistaa" kannattajakuntansa

Yhtenäinen Venäjä poistaa kannattajaluettelostaan maan hyökkäyssodan vastustajat, kertoo verkkolehti The Moscow News. Venäjän valtapuolue käyttää apunaan tekoälyä, joka tunnistaa sen kannattajat sosiaalisessa mediassa.

Yhtenäisen Venäjän kannattajaluettelo "puhdistetaan" ennen vuoden 2023 aluevaaleja ja 2024 presidentinvaaleja, kirjoittaa talouslehti Vedomosti viitaten lähteisiinsä puolueen sisällä. Sen kannattajakuntaa on jo aiemmin vähennetty 25 miljoonasta 9 miljoonaan, mutta sen jälkeen siihen on tullut neljä miljoonaa nimeä lisää. Nyt tehtävänä on poistaa luettelosta Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vastustajat ja korvata heidät sodan kannattajilla.

Puolue on käyttänyt tietokannan puhdistamiseen tekoälyä ja erityistä algoritmia, joka analysoi ihmisten kirjoituksia yhteisöpalvelu Odnoklassnikissa ja V kontaktessa. "Tekoäly tunnistaa puolueen kannattajat sosiaalisissa verkostoissa ja heille annetaan pisteitä tykkäyksistä, tiettyihin ryhmiin kuulumisesta ja muusta toiminnasta. Sen jälkeen olemme tarkastaneet, ovatko nämä ihmiset meidän kannattajatietokannassamme", selittää lähde.

Algoritmi on viritetty puhdistamaan luettelosta kaikki, jotka ovat julkisesti ilmaisseet epäilynsä Venäjän sotamenestyksestä Ukrainassa tai antaneet somessa kielteisiä lausuntoja sodasta. Lähteen mukaan tarkastusta on tehty etupäässä alueilla, koska Moskovassa puolueen kannattajakunta on pieni ja koostuu pääosin eläkeläisistä.

Niillä alueilla, joilla Yhtenäinen Venäjä on epäonnistunut vaaleissa, kannattajaluettelot tehdään kokonaan uudelleen. Esimerkiksi eräässä Siperian kaupungissa tietokanta koostui kokonaan äänestäjäluettelosta. Yhteensä 670 000 sometilin analyysin jälkeen puolueen todellisia kannattajia oli jäljellä vain 26 000 henkeä.

Vuoden 2021 parlamenttivaalien jälkeen Yhtenäinen Venäjä päätti uudistaa kannattajaluettelonsa presidentinvaaleja varten. Sen tavoitteena oli, että siihen kuuluisi 30 miljoonaa venäläistä, joista 90 % tukisi täysin hallitsevaa puoluetta.

Ukrainan sodan kannattajien tunnistaminen on Politiikan teknologian keskuksen varajohtaja Rostislav Turovskin mukaan poliittinen liike. "On epätodennäköistä, että mikään sosiaalisia verkostoja analysoiva algoritmi pystyisi määrittämään jokaisen ihmisen poliittisen kannan", sanoo asiantuntija. Sodan kannattajat voivat tukea muitakin puolueita, mutta Yhtenäinen Venäjä haluaa houkutella heidät puolelleen.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti