perjantai 6. tammikuuta 2023

Venäjä aloittaa avaruusyhteistyön Zimbabwen kanssa

Venäjän avaruusvirasto Roskosmos on solminut yhteistyösopimuksen Zimbabwen kanssa, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Maat aikovat ryhtyä yhdessä valmistamaan ja lähettämään avaruuteen satelliitteja.

Avaruusviraston vuosikatsauksen mukaan yhteistyösopimus Zimbabwen kanssa allekirjoitettiin marraskuun lopussa. Neuvotteluja opetukseen ja viestintään tarkoitettujen pienten avaruuslaitteiden valmistamisesta ja laukaisusta käytiin maan korkeakoulu- ja tiedeministeri Amon Murwiran kanssa. 

Syyskuussa Moskovassa vieraili Zimbabwen parlamentin puheenjohtaja Jacob Mudenda. Hän kertoi maan tukevan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, joka on "seurausta Yhdysvaltojen johtaman Naton aggressivisesta politiikasta". Mudenda korosti, että Venäjä ja Zimbabwe ovat "aseveljiä" ja vastustavat yhdessä lännen asettamia talouspakotteita.

Zimbabwen avaruusviraston perustamisesta ilmoitettiin vuonna 2018, vuosi sen jälkeen kun nykyinen presidentti Emmerson Mnangagwa tuli valtaan. Hän sai maan haltuunsa Robert Mugaben 30-vuotisen hallinnon jälkeen, joka käytännössä tuhosi sen talouden. Zimbabwe on yhä yksi maailman köyhimmistä maista. Ennen koronapandemiaa vuonna 2019 sen inflaatio oli 837,5 % ja työttömyysprosentti 90.

Roskosmosin mukaan se on edistynyt merkittävästi kansainvälisten suhteiden vahvistamisessa "vaikeasta ulkopoliittisesta tilanteesta ja pakotteista huolimatta". Viimeisten kolmen vuoden aikana Venäjä on muun muassa allekirjoittanut sopimukset avaruuteen sijoitettavien aseiden kieltämisestä Togon, Sierra Leonen, Burundin, Surinamen, Guatemalan ja kymmenen muun maan kanssa, joilla ei ole omia avaruusohjelmia.

Kuva on Cristina De Middelin sarjasta The Afronauts, jonka aiheena on Zimbabwen naapurimaan Sambian unohdettu avaruushanke.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti