lauantai 7. tammikuuta 2023

"Putin on valmis kylvämään Ukrainan täyteen venäläisten ruumiita"

Politiikantutkijat uskovat Kremlin yrittävän pitkittää hävittyä sotaa, kertoo Telegram-kanava Mozhem objasnit. Heidän muita uudenvuoden ennustuksiaan ovat Putinin uudelleenvalintakampanjan alku, sotilaseliitin pettymys ja venäläisten tyytymättömyyden kasvu.

Politologi Fjodor Krashennikovin mukaan Putinin suunnitelma valloittaa Ukraina on epärealistinen, mutta ainoa keino sodan lopettamiseksi on presidentin fyysinen eliminointi: "Putin on jo sanonut hyvästit sadoille tuhansille venäläisille ja ukrainalaisille. Häntä kiinnostaa vain yksi asia: yrittää murtaa raskaalla ja uuvuttavalla sodalla ukrainalaisten puolustustahto ja säikäyttää länsi verivirroilla." 

"Putin on valmis kylvämään Ukrainan täyteen venäläisten ruumiita. Hän on sisällään jo päättänyt, että 300 000 venäläisen menetys ei maksa mitään. Ukrainassa kuolee sama määrä, mutta Ukraina on Venäjää pienempi ja kärsii siksi enemmän", selittää Krashennikov diktaattorin logiikkaa. 

Krashennikovin mukaan vain sotilaseliitti voi pysäyttää Putinin: "Jos hän johtaa sodan katastrofiin, voi syntyä tilanne, jossa häntä isketään 'nuuskarasialla'." Eliitin jakautumista ei silti kannata odottaa: "Putin ei siedä minkäänlaista erimielisyyttä. Jos jotakuta epäillään epälojaalisuudesta, hänet tuhotaan välittömästi." Krashennikovin mielestä ei kannata laskea myöskään kansan tyytymättömyyden varaan: se ei enää pysäytä sotaa, sillä tämä vaihe on jo ohitettu.

Putin ei toisaalta saa vaaleissa äänestäjien tukea ilman sotilaallista voittoa, toteaa politologi Abbas Galljamov. "Sodan pysäyttäminen ilman, että Venäjän armeija voisi kertoa minkäänlaisesta voitosta, merkitsisi Putinille poliittista kuolemaa. Jos hän jatkaa sotaa vaalikampanjan alkuun saakka, ihmisten tyytymättömyyden jyrkkä kasvu on erittäin todennäköinen", sanoo Galljamov. 

Galljamovin mukaan protestit alkavat jossain vaiheessa itsestään. "Tämä iskee turvallisuusjoukkojen uskollisuuteen Putinia kohtaan, joka on jo hiipumassa armeijaa nöyryyttävän Prigozhinin, sotatoimien ja joukkojen huollon huonon organisoinnin sekä lukuisten tarpeettomien kuolemien takia", arvioi Galljamov.

Politologi Ilja Grashtshenkovin mukaan vallan uudelleenjako on jo meneillään: "Eliitit ymmärtävät, että vallansiirto Putinia lähellä olevien virkailijoiden ja oligarkkien kesken on alkanut, ja kaikki ovat selvästi hermostuneita. Suuntana on liberaalien katoaminen eliitistä, turvallisuusjoukkojen vahvistuminen ja Prigozhinin nousu näyttämölle." Toisaalta taloudellisen tilanteen heikentyessä talouseliitti voi saada vaikutusvaltansa takaisin, arvioi Grashtshenkov.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti