torstai 26. tammikuuta 2023

Sotapakolaiset tuovat rahaa asuinmaihinsa

Venäjältä sotaa paenneet hyödyttävät entisen Neuvostoliiton maiden taloutta, kertoo Telegram-kanava Mozhem objasnit. He tekevät sijoituksia asuinmaihinsa, perustavat yrityksiä ja houkuttelevat uusia työnantajia.

Telegram-kanava kertoo, miten bruttokansantuotteen kasvu korreloi Venäjän hyökkäyssotaa ja liikekannallepanoa paenneiden määrän kanssa (kuvassa):

Georgian bruttokansantuote kasvoi 10 prosenttia vuonna 2022. Venäläiset siirsivät maahan yli 1,135 miljardia dollaria, mikä on viisi kertaa enemmän kuin vuonna 2021. Venäläisten joukkopako on räjäyttänyt Georgian kiinteistömarkkinat: Tbilisissä vuokrat nousivat 120 %.

Armenian BKT kasvoi viime vuonna 14 %. Pankkien voitot nousivat 280 miljoonaan dollariin, mikä on kolme kertaa ennustettua enemmän. Rahansiirtojen määrä Venäjältä Armeniaan oli yli kaksi miljardia dollaria.

Uzbekistanissa venäläiset ovat avanneet 967 yritystä, mikä on ennätysmäärä ulkomaisia yrityksiä. Maan viranomaiset ovat ottaneet käyttöön useita ulkomaista liiketoimintaa tukevia ohjelmia, muun muassa kolmivuotiset viisumit IT-yritysten työntekijöille. IT-yritysten määrä on lähes kuusinkertaistunut.

Kazakstanin talous kasvoi viime vuonna 3,1 % ja tänä vuonna kasvun ennustetaan olevan 3,5 %. Venäläiset siirtävät valuuttatilejään Kazakstaniin, ja koko maassa toteutetaan ohjelmaa hotellipaikkojen lisäämiseksi.

Myös Moskovassa ymmärretään tilanteen muodostama uhka. Venäjän sukupuuton pysäyttämiseksi maahan on kutsuttava "helvetissä elävät" amerikkalaiset ja eurooppalaiset, sanoo duuman edustaja Dmitri Gusev.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti