lauantai 21. tammikuuta 2023

Lämmityslaskut shokeeraavat karjalaisia

Karjalan tasavallassa kauhistellaan kohonneita lämmityskustannuksia, kertoo Daily Karelija. Kunnallispalvelujen laskut ovat monilla kaksinkertaistuneet, ja sähkön hinta on noussut enimmillään 55,5 %.

Kunnallispalvelujen tariffeja nostettiin Venäjällä joulukuun alussa. Sähkön, kaasun ja kaukolämmön hinnat nousivat Karjalassa noin 9 prosenttia, mutta monilla laskut ovat lähes kaksinkertaistuneet. Kaalamolaisen Jevgenija Pastuhovan 35 neliön asunnon lämmityslasku kasvoi joulukuussa 4739 ruplaan marraskuun 2501 ruplasta. Aunuksen Riipuskalassa asukas sai joulukuulta 12 500 ruplan laskun tulikuumista pattereista, joiden takia ikkunat ja parvekkeen ovi täytyy pitää koko ajan auki.

Sähkölaskujen kasvua selittävät muutokset päivä- ja yösähkön hinnoittelussa. Päiväsähkön hinta on noussut 24,6 ja yösähkön 32,1 prosenttia. Kolmivaiheisen tariffin huippuajan hinta on noussut peräti 55,5 %. Petroskoilainen Mihail maksoi tämän seurauksena joulukuussa sähköstä 87 % enemmän kuin marraskuussa, vaikka hän pyrkii käyttämään talonsa lämmittämiseen yösähköä. Viranomaiset selittävät, että suurin osa kuluttajista maksaa sähköstään yhtä hintaa, jolloin korotukset mahtuvat kokonaisuudessaan yhdeksän prosentin haarukkaan.

Kilowattitunnin hinta on Venäjällä Suomeen verrattuna alhainen, mutta venäläisille sähkö on aina ollut kallista. Karjalan tasavallassa keskipalkka oli lokakuussa 54 000 ruplaa (727 euroa) ja keskimääräinen eläke 22 730 ruplaa (306 euroa). Tämä tarkoittaa, että yksineläjän tuloista saattaa mennä puolet kunnallismaksuihin, muistuttaa Venäjän uutiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti