tiistai 10. tammikuuta 2023

Venäjällä on nostettu ensimmäinen syyte "homopropagandasta"

Venäjällä on nostettu ensimmäinen syyte "HLBT-propagandan" levittämisestä, kertovat verkkolehdet The Moscow Times ja The Insider. Syytettynä on kirjakustantamo Popcorn Books.

Uuteen "ei-perinteisten sukupuolisuhteiden propagandan" kieltävään lakiin perustuva hallinnollinen syyte on saanut alkunsa duuman edustajan Aleksandr Hinshteinin tekemästä ilmiannosta. Popcorn Books -kustantamoa vastaan on nostettu myös toinen syyte ilkivallasta.

Hinshteinin mukaan Popcorn Books "on päättänyt ryhtyä avoimeen taisteluun Venäjän valtion ja yhteiskunnan kanssa". Kustantamo on hänen mukaansa erikoistunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertovaan kirjallisuuteen. "Venäjän vastaiset voimat harjoittavat avoimesti HLBT-propagandaa ja jättäävät mielenosoituksellisesti lakimme huomiotta ikään kuin testatakseen valtion lujuutta", toteaa Yhtenäinen Venäjä -puolueen edustaja.

Popcorn Booksin verkkosivun mukaan sen kirjat käsittelevät "epämukavia" aiheita kuten itseidentifikaatioon liittyviä ongelmia, rasismia ja seksismiä sekä suhtautumista omaan kehoon. Kustantamon myyntimenestyksiin kuuluvat Jelena Malisovan ja Katerina Silvanovan teokset "Kesä pioneerihuivissa" ja "Mistä pääskynen vaikenee".

"HLBT-propagandan" kieltävän laki astui voimaan joulukuun alussa. Popcorn Books on sen jälkeen jatkanut aiheeseen liittyvien kirjojen myyntiä ja laittanut niiden kanteen otteen Venäjän perustuslaista, joka takaa sananvapauden ja kieltää sensuurin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertomisen kieltoa ovat arvostelleet myös muut venäläiskustantajat. Eksmo-AST:n johtajan Oleg Novikovin mukaan uusi laki vaarantaa jopa puolet Venäjällä julkaistavista kirjoista.

Kirjakauppaketjut Respublika ja Tshitai-gorod ovat alkaneet poistaa liikkeistään "ei-perinteisistä suhteista" kertovaa kirjallisuutta. Verkkokauppa LitRes on pyytänyt tekijöitään kirjoittamaan teoksensa uudelleen "HLBT-propagandan" kieltävän lain mukaisesti.

Venäjän uutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti