tiistai 31. tammikuuta 2023

Tretjakovin galleriasta löytyi "rappiotaidetta"

Venäjän kulttuuriministeriö vaatii Tretjakovin galleriaa noudattamaan "perinteisiä arvoja", kertoo verkkolehti The Moscow Times. Ministeriö on lähettänyt taidemuseolle kirjeen, jossa se vaatii raporttia "pysyvien ja vaihtuvien näyttelyjen saattamisesta henkisten ja moraalisten arvojen mukaisiksi".

Museon saaman kirjeen on allekirjoittanut kulttuuriministeriön museoiden ja ulkosuhteiden osaston varajohtaja Natalija Tshetshel. Hän vaatii Tretjakovin gallerian johtajaa Zelfira Tregulovaa vastaamaan 6. helmikuuta mennessä Sergei Shadrin -nimisen henkilön ministeriölle lähettämään valitukseen.

Valituksen teksti on kulttuuriministeriön kirjeen liitteenä. Shadrin kirjoittaa siinä, että Tretjakovin gallerian näyttely ei hänen mielestään vastaa valtion politiikkaa "perinteisten venäläisten henkisten ja moraalisten arvojen varjelemisesta ja lujittamisesta". Kirjoittaja viittaa arvoihin, jotka on esitetty Putinin marraskuussa antamassa asetuksessa.

Asetuksen mukaan perinteisiä arvoja ovat ihmisoikeudet, isänmaallisuus, isänmaan palveleminen, perhe ja henkisen etusija aineelliseen nähden. Perinteisiä arvoja uhkaavat ääri- ja terroristijärjestöt, Yhdysvaltojen ja muiden "epäystävällisten" maiden ja ylikansallisten yritysten toimet sekä yksittäiset tiedotusvälineet ja henkilöt Venäjällä.

Tretjakovin galleriaa koskevan valituksen tekijä on varma, että museon näyttely "ei täysin vastaa henkisiä ja moraalisia arvoja". Museon saleissa on näytteillä teoksia, joissa on "tuhoisan ideologian merkkejä". Tutustuessaan näyttelyesineisiin Shadrin on kokenut syvää pessimismiä sekä tyhjyyden ja toivottomuuden tunnetta.

Shadrin huomauttaa erityisesti, että Viimeinen ehtoollinen -sarja koostuu 13 taulusta, "joiden sisällöstä on mahdotonta ymmärtää, kuka on Juudas". 1900-luvun jälkipuoliskon taiteessa on kohtauksia "lukuisista hautajaisista", joissa esiintyy "marginaalisia yhteiskunnallisia aineksia", "hillitöntä juopottelua" ja "voluntaristisia tulkintoja" Venäjän hallitsijoista ja kulttuurihenkilöistä. Shadrinia suututtaa myös Aleksandr Burganovin vuonna 1978 tekemä Pietà-veistos. Hän pitää Pyhän Neitsyen pään puuttumista uskonnollisen aiheen "paholaismaisena tulkintana".

Tretjakovin gallerian nimettömänä esiintyvän työntekijän mukaan kyseessä on "tyypillinen neuvostoliittolainen tapa käsitellä sopimattomana pidettyä taidetta. Se perustuu mukamas kansan keskuudesta lähetettyyn kirjeeseen, jota viranomaiset käyttävät hyväkseen."

Museon työntekijä vertaa Shadrinin kirjettä Neuvostoliiton kommunistisen puolueen johtajan Nikita Hrushtshovin puheeseen Maneesin näyttelyssä vuonna 1962. Hrushtshov kuvaili tuolloin näkemiään tauluja sanoilla "paskaa" ja "töherryksiä" ja käski "kieltämään kaiken" ja "lopettamaan tämän hävyttömyyden".

Venäjän uutiset jää odottamaan "rappiotaiteen" rovioita Venäjän toreilla. Tretjakovkan lisäksi poltettavaa luulisi löytyvän ainakin Pietarin Eremitaasista ja Venäläisestä museosta ("hint hint").

PS: Gallerian johtajan Zelvira Tregulovan tilalle on nimitetty entisen FSB-päällikön tytär Jelena Pronitsheva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti