lauantai 21. tammikuuta 2023

Venäläislapsia piiskataan myös koulussa

Opettaja löi 12-vuotiasta oppilasta piiskalla stavropolilaisessa kadettikoulussa, kertoo verkkolehti The Moscow Times. Pojan isä julkaisi kuvan poikansa selästä ja meni selvittämään asiaa rehtorin luokse. Siellä kävi ilmi, että isä oli antanut koululle luvan lapsensa pahoinpitelyyn.

Kadettikouluiksi kutsutaan Venäjällä 1990-luvulta lähtien perustettuja sisäoppilaitoksia, joissa lapsille annetaan tavallisen kouluopetuksen lisäksi sotilaskoulutusta. Stavropolissa kenraali Jermoloville nimetyssä kadettikoulussa ruumillista kuritusta pidetään olennaisena osana opetusprosessia. 

Piiskalla lyödyn pojan isä Denis Serba joutui myöntämään, että hän oli allekirjoittanut sopimuksen, joka mahdollistaa piiskan käytön rangaistuskeinona. Serba sanoi luulleensa, että näin voisi tapahtua "vain äärimmäisimmässä tapauksessa".

Vanhempien nettikeskusteluissa miehelle kerrottiin vastaavista tapauksista, ja yksi äideistä asettui opettajan puolelle. Rehtori lupasi, että "tapaus ei toistu". Serba ja hänen vaimonsa eivät kääntyneet viranomaisten puoleen. Myöhemmin isä julkaisi videon, jossa hän puolusteli poikansa hakkaamista ja sanoi, että "opettaja ei vain pystynyt hillitsemään tunteitaan".

Alueen syyttäjänvirasto on kuitenkin ryhtynyt tutkimaan tapausta, ja Stavropolin kouluvirasto on ilmoittanut opettajan erottamisesta. Hän on 39-vuotias upseeri Jevgeni Shmakov, joka on pitänyt koulussa turvallisuuskasvatuksen tunteja. Myös kasvatustyöstä vastaava apulaisrehtori on erotettu ja koulun rehtorille on annettu varoitus. 

Shmakov kertoo tehostaneensa kurinpitoa koputtelemalla kasakkapiiska nagaikalla pahimpien rauhanhäiritsijöiden pulpettien pöytälevyjä. Jossain vaiheessa piiska oli lipsahtanut hänen kädestään ja osunut vahingossa yhden oppilaan selkään, "pedagogi" selittää.

Nagaikka tuli tutuksi Suomessa 1900-luvun alussa kasakoiden hajoittaessa Venäjän sortotoimia vastustaneita mielenosoituksia. Suomalaisten koululaisten selät on pelastanut piiskalta vain se, että maamme on vapaa venäläisten kurinpidosta, muistuttaa Venäjän uutiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti